Co dělat, když vám někdo odvede ženu?

Otázka: Igor Vám píše: „Milý Michaeli Laitmane, nikdy jsem si nemyslel, že mě to může potkat! Stalo se mi neštěstí. Můj nejlepší přítel mi ukradl manželku! Je to klasický partnerský trojúhelník a já nemohu dýchat, nemohu žít!

Říkáte: ‚Musíš se s tím smířit.‘ Smířit se? Jak?! Teď už chápu co je nenávist, co je zoufalství, kdy padám k zemi a pláču. Pláču podruhé v životě: poprvé u matčina hrobu, podruhé teď. Jak to mohu přežít?!“

Odpověď: Nevím, co člověku v takové situaci poradit. Myslím, že člověk by měl myslet na toho druhého, ne na sebe. Bylo jí s tebou dobře? Podle všeho asi ne, proto odešla.

Co se může stát teď? Že ji přinutíš silou, aby se vrátila, nebo jí budeš vyhrožovat a ona se k tobě vrátí, vrhne se ti v zoufalství k nohám? Nemyslím si, že by se ti nějak ulevilo, protože její odchod za jiným je už nevratný.

Nejlepší by samozřejmě bylo změnit prostředí, oženit se a založit novou rodinu.

Otázka: Takhle? Nechat ji odejít? Byla jeho součástí, byla jeho „já“, Igora to velmi bolí a Vy říkáte: „Nech ji odejít“?

Odpověď: Ano.

Poznámka: Odřízli část jeho samého a Vy říkáte….

Odpověď: Je to samozřejmě obrovská ztráta, velká prohra. Odevzdej to!

Otázka: Odevzdat to? A vy dokonce radíte: „Pusť ji tam, kde bude šťastná.“

Odpověď: Ano, ano, ano.

Otázka: A myslíte si, až ho napadne tato myšlenka, v tom okamžiku se začne od ní odpoutávat?

Odpověď: Myslím, že ano. Je velmi těžké změnit v sobě nenávist na takový jiný druh lásky – miluješ člověka, se kterým žiješ, možná jsi byl šťastný a všechno bylo v pořádku. Ale ten druhý šťastný nebyl a nahradil tě někým jiným.

Je nutné, ačkoli jsi s ní byl šťastný, abys teď udělal první krok ty a začal přemýšlet: „Co když opravdu se mnou nebyla spokojená, ale teď je, mohu být šťastný já z toho, že je nyní šťastná ona?“. Na to si musíš odpovědět sám.

Znamená to, že se musíš povznést nad egoismus, žárlivost, chamtivost, nad tím vším a říci: „Když je šťastná ona, jsem šťastný i já“. Jiným způsobem to nemůžeš napravit.

Otázka: Jinak budu užírat sám sebe a bude to pro mě mnohem horší?

Odpověď: Ano. A pokud dojdeš k poznání, že ona se cítí dobře a ty také, pak jste z problému venku.

Poznámka: Je to tak krásné! Je to tak složité! Tak těžké!

Odpověď: Je to pocitově náročné.

Z televizního programu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 10. 8. 2023

Originální článek zde.

[#318241]

 

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: