Odkud pochází abeceda? Čtvrtý díl.

Proč je řečeno, že Tóra byla napsána jedním slovem?

Protože Tóra není rozdělena na slova, je napsána jako nedělitelný text. Nedá se rozdělit, je to jeden jednoduchý příkaz, který jde od počátku stvoření: „Na počátku stvořil Bůh…“ – až do posledního slova „Izrael“.

V Tóře je řečeno, že Adam haRišon dal různá jména zvířatům a ptákům? Co v kabale znamená dát něčemu jméno?

To znamená, že Adam vytvořil spojení mezi Vyšším kořenem každého jevu a jeho důsledkem v našem světě a pojmenoval všechny předměty podle jejich duchovního původu.

Knihu „Tajný Anděl“ („Raziel Ha-Malach“) napsal abecedou, kterou odhalil, a dodnes si ji můžeme koupit v každém obchodě. Je však nepravděpodobné, že z ní něco pochopíme, protože byla napsána v jasné vizi Vyššího řízení.

20 generací po Adamovi napsal další kabalista Abraham knihu „Sefer Jecira“ („Kniha stvoření“), která rovněž popisovala pouze Vyšší úroveň, a nám připadá, že je také zakódována do jazyka ne z našeho světa.

Pak došlo k sestupu generací a následující kabalisté, Abrahamovi učedníci, začali psát jinak, začali popisovat pozemské větve, a ne Vyšší kořeny. Mojžíš například vyložil Tóru v té podobě, v jaké je vtělena do našeho světa.

Všechny generace sestupují. Proto na jednu stranu můžeme říci, že Mojžíš byl níže než Adam a Abraham. Ale na druhou stranu to, co nám zanechal a co pro nás udělal, znamená pro nás mnohem více: dostali jsme možnost využít jeho záznamy a dostat se až ke kořenům přes pochopení jejich větví. To znamená, že kniha Mojžíše je pro nás mnohem přínosnější než kniha Adama.

Webinář „Písmena. Jazyk kabaly“, 17. července 2016

Předchozí díl:

Pokračování následuje.

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: