Odkud pochází abeceda? Šestý díl.

Šíření odevzdání probíhá pomocí písmen a teček. Oko vnímá pouze ta písmena a tečky, kterým rozumí jeho srdce. Jazyk reprodukuje pouze písmena. Toto vnímání se nazývá „srdce“, protože znalosti jsou získávány prostřednictvím 32 kanálů odevzdávání. Jedná se o 22 písmen a 10 teček, představujících tvar světa a naplnění světa poznáním a životem. (Ba‘al HaSulam „Čtyři světy. Písmena a tečky“)

Hovoříme zde o kanálech odevzdávání. Jsou to šablony písmen, kterými prochází světlo?

Ano. To je naprosto jasné.

Když jsem byl studentem Leningradské univerzity, pracovali jsme na obrovském počítači. Tehdy jsme počítali pohyb jednoho z prvních satelitů Země a děrovali štítky.

Písmena, kterými světlo prochází, jsou ve svém důsledku velmi podobná znakům, které jsou vyraženy na děrných štítcích a poté přečteny strojem.

Existuje vztah mezi hebrejskou abecedou a abecedami jiných jazyků? Pokud ano, v čem spočívá?

Faktem je, že ve starověkém Babylonu se z hebrejštiny vyvinul obrácený jazyk zvaný „aramejština“. Oba jazyky používají stejnou abecedu, stejnou grafiku a stejné názvy písmen. Slova jsou ale psána trochu jinak, protože hebrejština vyjadřuje pohyb ze strany světla shora dolů a aramejština vyjadřuje pohyb zdola nahoru z pohledu Kli (nádoby, touhy) ve vztahu ke světlu.

Proto jsou některé kabalistické knihy napsány v hebrejštině, některé v aramejštině a jsou i takové, které jsou napsány v obou jazycích.

Vše záleží na tom, co chtěl autor říci, z které strany chtěl systém popsat, aby pro nás bylo pohodlnější ho číst. Stejně jako používáme mnoho počítačových jazyků v nejrůznějších počítačových programech, tak i ve vědě kabale se používají dva jazyky: aramejština a hebrejština.

Je možné studovat kabalu ve stejném rozsahu ve všech ostatních jazycích: angličtině, ruštině a dalších?

Ne ve stejné míře, protože slovo v hebrejštině má svůj vlastní kód. Řeknete-li například: „Bina, Chochma“, pak samotné psaní tohoto slova nese kombinaci určitých symbolů, které označují určité síly. V jiném jazyce to ale neuvidíte.

Ale přesto má každý jazyk duchovní kořen, stejně jako každý člověk, každý předmět a jev v našem světě, jinak by tato větev neexistovala.

Webinář „Písmena. Jazyk kabaly“, 17. července 2016

Předchozí díl:

Pokračování následuje.

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: