Jak vychovávat děti?

Poznámka: V Japonsku bude brzy úplně zakázáno fyzické trestání dětí. Zákaz fyzického trestání nezletilých se týká jak rodičů, tak sociálních pracovníků a učitelů.

Otázka: Jak mohu vyjádřit svou nespokojenost s chováním dítěte, pokud jde za hranice toho, kdy všichni mohou říci, že to už je nepřípustné pro společnost, rodinu a tak dále?
Ať mi dají přesné schéma, jak působit v rámci výchovy na děti. Vždyť výchova znamená omezení.

Odpověď: Musíš vyjádřit svou nelibost tak, aby to dítě pochopilo! Aby pochopilo, že je to v jeho prospěch. To znamená, že to neděláš proto, že jsi naštvaný a nervózní, ale proto, že si přeješ jeho dobro. To je ve výchově nejdůležitější.

Otázka: Jak udržet v paměti, že je nejdůležitější výchova a že si nesmíš vylévat svůj vztek na dítě…?

Odpověď: K tomu je třeba vychovávat pedagogy.

Poznámka: Takže zde zákazem nic nesvedeš…

Odpověď: Nic nezmůžeš. Jaký to má smysl, že bude zákon? To znamená, že budeme trestat, věznit rodiče?! To povede jenom ke zmatku ve společnosti!

Když stát zavádí takový zákon a všechny zákony obecně, je nezbytné, aby se lidé naučili, jak tento zákon dodržovat. Stát mu musí dát odpovídající podporu.

Otázka: Jaká je správná výchova?

Odpověď:: Je řečeno: „Člověk se rodí jako malý živočich.“ A postupně, pokud ho nebudeme vychovávat, se stane velkým živočichem. Abychom ho mohli vychovávat, je nutné aplikovat současně s jeho vývojem určitý tlak!

Dávat mu na vědomí, že na něho vyvíjím tlak vůči jeho živočišné přirozenosti, a nikoliv vůči človíčku, který se v něm nachází. Člověka si přeji vyvíjet a živočicha ochočit! Neboť tento živočich je divoký!

Dítě by mělo vědět, že má v sobě dvě části: dobro a zlo – a zlo musíme omezit.

Poznámka: Očekávám na Twitteru rozhořčené komentáře…

Odpověď: Nezáleží na tom! Jaký je rozdíl v tom, zda jsou rozhořčené, či nerozhořčené? Důležité je říci pravdu a ta se po nějaké době stane uvědomělou.

Otázka: Takže vaším závěrem je, že se musí vychovávat rodiče a pedagogové?

Odpověď: Samozřejmě je nutné vychovávat rodiče před tím, než rodiče začnou vychovávat děti. Jinak rodiče vychovávají své děti ještě hůře, než jak jsou vychovaní sami.

Z televizního programu „Zprávy s Michaelem Laitmanem“ 9. 4. 2019
Originální článek zde.
[# 247301]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: