Příčina přírodních katastrof

Otázka: Existují různé druhy utrpení, od katastrof velkého rozsahu až po různé nemoci. Můžeme říci, že pro každý druh našich tužeb existuje určitý druh utrpení?

Odpověď: Ne, není to tak. Ale obecně, někde, nějak, co do množství, kvality a druhu, je to možné takto říci. Nevěnujeme tomu však pozornost, protože musíme jednat tak, aby byla zcela vymýcena všechna utrpení.

Otázka: Co mají zemětřesení, hurikány a další přírodní katastrofy společného se vztahy mezi lidmi?

Odpověď: Z pohledu lidského chápání nemají přírodní katastrofy nic společného se vzájemnými vztahy mezi námi. Pokud ale všechno převedeme na společného jmenovatele, tedy na Přírodu, pak můžeme pochopit, odhadnout a dokonce předvídat, že konkrétní činy mohou být důsledky konkrétních vzájemných mezilidských vztahů.

Příčinou všeho utrpení, i na neživé úrovni, je špatný vztah mezi námi. Exploze na Slunci nebo exploze hvězd, bouře na moři, tajfuny v oceánu atd. – to vše souvisí s lidskými činy.

Otázka: Na základě čeho to tvrdíte?

Odpověď: Na základě skutečnosti, že veškerá příroda je globální, vzájemně propojená, celistvá a neexistuje nic, co by neovlivňovalo všechno.

Z televizního programu „Duchovní stavy“, 14. 3. 2024

Originální článek zde.

[#327117]

 

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: