Kdy se nám odkrývá pravda

Otázka: Lidské spory jsou nekonečné ne proto, že by nebylo možné najít pravdu, ale proto, že účastníci sporu se snaží prosadit sami sebe, a ne pravdu.

Je to dnes zřejmé na první pohled?

Odpověď: Samozřejmě.

Otázka: Je vůbec možné najít pravdu v našem světě?

Odpověď: V našem světě to není možné, protože nemůžeme vidět celý svět. Jak můžeme najít pravdu? Pravdu světa nelze pochopit, pokud před tebou existuje skrytý svět. Jak by to bylo možné?

Otázka: Takže musím odhalit celý svět, pak odhalím pravdu?

Odpověď: Ano, tobě se odhaluje jen jeho malá část, pokud se vůbec dá říci, že se odhaluje. A ty ji musíš rozplétat tak, abys z ní odhalil celý svět.

Otázka: Je v takovém případě vůbec nutné hledat pravdu?

Odpověď: Jinak ji nenajdeš. A ty jsi povinen ji najít.

Konkrétně hledání pravdy, to je hledání Stvořitele, síly, která vše drží pohromadě a může člověka dovést až k pochopení smyslu života, pravdy života.

Otázka: Vraťme se tedy na začátek k naší otázce. Řekněme, že lidé sedí u stolu a chtějí dospět k nějakému pravdivému rozhodnutí, najít pravdu. Co by měli udělat, aby ji našli?

Odpověď: Nemyslím si, že když budou jen tak sedět u kulatého stolu, mohou něco najít. Věřím, že tohoto cíle může každý člověk dosáhnout při svém vnitřním zkoumání sebe sama a světa, ne když sedí s ostatními a navzájem se jen matou.

Otázka: Pak vůbec nemůžeme dojít k nějaké společné dohodě? Jak tedy ve výsledku dojdeme k nějakému smíru? Já tomu říkám pravda. Alespoň ke společnému souhlasu? Jak?

Odpověď: Jedině tehdy, když se začneme vážně sbližovat a budeme chtít jeden pro druhého absolutní dobro. Teprve pak.

Otázka: To znamená, že když každý sedí jen tak sám za sebe, chce dobro jen pro sebe. A poté, co se naučí správně sedět společně, by měli dospět k tomu, že „chci dobro pro toho druhého“?

Odpověď: Měl bych přijmout přání druhých jako svá vlastní, a tak každý, kdo sedí u stolu.

Otázka: A tomu se říká přiblížit se pravdě?

Odpověď: Ano.

Otázka: Tehdy je možné se k ní přiblížit?

Odpověď: Ano, to je jediný způsob.

Otázka: Přiblížíme se k ní někdy?

Odpověď: Myslím, že ano. Jen si možná budeme muset projít ještě několika nepříjemnými okamžiky, které nám ukáží, že jiný způsob řešení našich problémů neexistuje. A pak se povzneseme do stavu, kdy nebudeme řešit své vlastní problémy, ale problémy celého světa. A pak se nám to podaří.

Z televizního pořadu „Zprávy s Michaelem Laitmanem“, 17.7.2023.

Originální článek zde.

[#315698]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Následující příspěvek: