Kdo rozhoduje, zda žít, nebo zemřít?

Otázka: Velmi na mně zapůsobil jeden příběh.

Nemocný mladík napsal dopis, ve kterém se loučil se životem. Umíral a lékaři mu dávali šanci na dva měsíce života. A pak za ním přišla jeho přítelkyně a řekla, že je těhotná.

A on vzpomíná: „A já jsem doslova cítil, jak nemoc odchází. Pamatuji si tento stav. Najednou jsem pocítil jistotu – ano, je to tak, jsem zdravý.“

Od té doby uplynulo mnoho let. Jeho první dcera je již vdaná, a co nevidět bude matkou. Má ještě další dceru a syna. A znovu čte svůj zarámovaný dopis na rozloučenou a ptá se: „Jak sdělit lidem, že to my rozhodujeme, zda žít, nebo zemřít? Je však nezbytné – a to je velmi důležité! – aby se objevil důvod žít.

Moje otázka zní: Má člověk opravdu možnost takto zasahovat do Vyšší prozřetelnosti, nebo je to jenom náhoda?

Odpověď: Samozřejmě, že to není každému dáno změnit svůj osud. Člověk už k tomu musí být nějak vnitřně připravený. A musí být ochoten vzdát se všeho, co má, ve jménu pravdy. A pak může zvládnout všechno.

Otázka: Člověk musí říci: „Chci znát pravdu, hledám pravdu“. A pak může všechno zmizet: nemoc, smrt a úplně všechno?

Odpověď: Ano, on pak nastoupí na úplně novou životní cestu a dostane příležitost ocenit tuto pravdu a přiblížit se k ní.

Otázka: A pokud začínám cítit odpovědnost za tento nový život, který se nyní rodí? Mělo se mu narodit dítě, uvědomil si, že se musí postarat o tento život. Může to být částečné hledání pravdy – taková revoluce uvnitř člověka?

Odpověď: Samozřejmě. Je to proto, abychom pochopili, proč jsme žili a prožívali celou minulost, a začali znovu. Takže je to vlastně úplné převrácení člověka.

Otázka: Takové stavy teď zažívá spousta lidí. V této chvíli, v tomto důležitém okamžiku, měli by obrátit své myšlenky na tuto životní změnu, co myslíte?

Odpověď: Pokud je člověk veden, pak je nasměrován. A když ne, tak ne. Nezáleží to na člověku.

Otázka: Jak to můžeme přivolat, aby se to stalo? Jak o to poprosit?

Odpověď: To už záleží na přípravě člověka, na tom, čemu se v životě věnoval, na kořenu jeho duše.

Otázka: Tohle nevíme. Je to tajemství?

Odpověď: No, není to příliš hluboké tajemství, ale není to pro každého.

Z televizního pořadu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 17. 7. 2023

Originální článek zde.

[#315747]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek: