Smrt se blíží, když odejdeme do důchodu

Je mi přes 70 let a každý den děkuji Bohu za to, že mohu pracovat. Od tří do šesti hodin ráno učím moudrost kabaly studenty, kteří se k lekcím připojují živě z celého světa, z různých časových pásem. Pak se lehce projdu, zacvičím si a po odpočinku začínám druhou část dopoledne: setkání, rozhovory, televizní nahrávky a studium z původních zdrojů kabaly.

Izrael je také známý tím, že patří k zemím s vysokou průměrnou délkou života, která již překročila 80 let. I zde, stejně jako v jiných zemích, probíhá debata o tom, zda by se měl zvýšit věk, ve kterém muži a ženy odcházejí do důchodu. Důvodem není jen to, že lidem docházejí peníze nebo že se chtějí ještě věnovat různým projektům. Je to také proto, jak ukazují i studie, že když lidé přestanou pracovat, často upadají do depresí, stávají se osamělými a začínají ztrácet smysl života.

Každý, kdo přestane pracovat a myslí si, že pak začne dobrý život, se mýlí. Náš rozvrh se rozvolní a problémy začnou už od chvíle, kdy po ránu otevřeme oči. Člověk přemýšlí, jak vyplnit ranní čas a co bude dělat odpoledne až do večera. A dokonce se pak začne divit, proč některé věci dělá automaticky. Co budu dělat zítra? A pozítří? Tento stav neprodlužuje život, je to smrt v životě. Odpočinek se stává součástí smrti.

Na základě vlastních zkušeností jsem zastáncem toho, aby se pracovalo alespoň půl dne, pár hodin dopoledne, ne víc. Lidé, kteří odcházejí do důchodu, někdy strádají, protože procházejí těžkým procesem, zhoršuje se kvalita jejich života. To se děje proto, že jsme nastaveni tak, abychom ve světě fungovali až do svého posledního dne. Cítím to na vlastním těle, na vlastní kůži.

Pokud už člověk odešel do důchodu, pak jedna rada ode mě zní takto: Navazujte kontakty s lidmi ve svém věku, tato spojení jsou vždy přínosná. Snažte se zůstat zdraví, užiteční, hraví a povzbuzujte ostatní. Nestačí jen sedět na lavičce s přáteli a povídat si. Pracujte společně, uklízejte dům, ve kterém bydlíte, myjte schody, sekejte trávu na zahradě, pěstujte zeleninu a květiny. Takové činnosti mohou být i výdělečné, zaměstnají vás a hlavně udrží vaše tělo i mysl zdravé.

Předpokládejme, že dáváte přednost jiným činnostem než těm, které jsem právě zmínil. Dobře. Hlavním cílem je věnovat se aktivitám, které přispívají společnosti a jsou spojeny s péčí o druhé. Tyto rady pro důchodce jsou rychlým a užitečným způsobem, jak cítit naplnění dobrem a jak tento pocit předávat ostatním. Je to jediný recept pro seniory, kteří touží po větším zapojení a práci, která jim dá odhodlání starat se o sebe a druhé. Být užitečný pro společnost je způsob, jak se cítit mladý, vitální a silný.

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: