Nejšťastnější okamžik v životě miliardáře

Otázka: Indický miliardář Ratan Tata dostal otázku, kdy byl ve svém životě nejšťastnější. Odpověděl: „Prošel jsem čtyřmi fázemi štěstí. První fází bylo nahromadění bohatství a zdrojů. Ale nezískal jsem to štěstí, které jsem chtěl.

Druhou fází bylo hromadění uměleckých děl a předmětů. Štěstí však bylo krátkodobé.

Třetí byla fáze realizace velkých projektů. Vlastnil jsem 95 % zásob ropy v Indii a Africe, ale štěstí, po kterém jsem toužil, nepřišlo.

A čtvrtá fáze nastala, když mě přítel požádal, abych koupil invalidní vozíky pro 200 postižených dětí. Koupil jsem je. Přítel však trval na tom, abych je sám odvezl, předal a podíval se na ty děti. Jel jsem tam. Viděl jsem, jak sedí na svých vozíčcích, pohybují se a hrají si. Tehdy prožívaly největší pocit štěstí. A já také. Nejsem sentimentální člověk, ale neubránil jsem se slzám. Byl to nejšťastnější okamžik mého života.“

Moje otázka zní: Když to už člověk procítil, proč se o to nesnaží i nadále?

Odpověď: Není mu dána taková příležitost.

Otázka: Proč?

Odpověď: Má dost.

Poznámka: Má k tomu přece všechny podmínky.

Odpověď: Ne.

Poznámka: Má 95 % ropných zásob Afriky a Indie…

Odpověď: Na tom nezáleží. Nelze dávat člověku takové pravomoci, sílu, instituce, aby mohl tolik pomáhat druhým. Není mu dáno, aby to pocítil. Musí se na to připravit. Nestačí koupit 200 invalidních vozíků. Bez ohledu na to, kolik to stálo. Řekněme, že je to pár milionů dolarů, no a co z toho? On se musí snažit, aby dostal příležitost dělat takové činy.

Poznámka: To je velmi zajímavé. Ale Vy jste řekl, že to není možné.

Odpověď: Samozřejmě. Existuje mnoho miliardářů a my se divíme, proč nepomáhají více a ještě více. Dělají takové různé skutky.

Poznámka: Všimněte si prosím, jak prakticky všichni objevují okamžiky jistého štěstí. Bill Gates píše, že když pomáhá, zažívá velké štěstí. Také Bezos, všichni tito miliardáři, když pomáhají, najednou říkají: „Právě tehdy jsem byl nejšťastnější člověk“. A pak… Oni to prožívají a Vy na to říkáte: „Není to možné“.

Odpověď: Ano, není to možné.

Otázka: Proč to nejde? Vlastním banky plné peněz, já je všechny nespotřebuji. Mimochodem, tento miliardář není ženatý a nemá děti. Takže je jedno, že jsem nacpaný penězi, stejně zemřu a všechny tyto peníze tady zůstanou. Proč je nemohu rozdat, a ty chvíle štěstí si znovu, stále dokola, zopakovat?

Můžete vysvětlit, co musí udělat například takový člověk, když už pocítil toto štěstí a chce ho ještě stále znovu prožívat? Jak by se měl změnit? Co se v něm musí uskutečnit, aby nedošlo k „přesycení“?

Odpověď: Musí mít zájem o to, za co platí. Například o tyto invalidní vozíky nebo o něco jiného. O to, co investuje do života těm, kterým pomáhá. Právě toho by se měl účastnit. A navíc být přítomný i fyzicky. Možná mu dát příležitost skládat tyto vozíky, něco dělat.

Otázka: Myslíte si, že to byl důležitý okamžik, když ho přítel prosil, aby sám přišel a předal vozíky? Je to důležité?

Odpověď: Ano.

Otázka: Tedy, aby se miliardář, který hromadí, bere peníze, přeměnil v člověka, který dokáže peníze vracet zpátky do života? To je všechno, co musí udělat? Aby znovu prožíval štěstí?

Odpověď: Musí přehodnotit priority: co je v životě důležitější?

Otázka: A co je to za sílu, která se náhle objeví v člověku, který žije jen kvůli hromadění majetku, a udělá ho šťastným? Jaká síla do něj vstoupí?

Odpověď: On se nikdy o nic takového nezajímal, do ničeho se nezapojoval, přemýšlel pouze o tom, jak nahrabat peníze, a tady dostává možnost zapojit se do jiné činnosti, do jiné práce. A najednou vidí, že v tom nachází mnohem větší naplnění sebe sama. Ne kapes, ale sebe. A to se pro něj stává doslova prozřením.

Otázka: A přesto říkáte, že je odsouzen k tomu, aby se mu neodhalovala další nová poznání.

Odpověď: Nedají mu to. Stvořitel mu to nemůže dát.

Otázka: A v jakém případě bude moci?

Odpověď: Pokud se začne věnovat práci, která se stane jeho smyslem života. Pak bude moci pro tento cíl pracovat, naplnit se, hromadit a utrácet.

Otázka: To znamená, že musí proběhnout jeho vnitřní převrat? Že hromadím, abych dával?

Odpověď: Rozhodně ano.

Z televizního pořadu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 15. 5. 2023

Originální článek zde.

[#314135]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: