Zvláštní čas

Otázka: Co je podle vás v této době zvláštní na tom, co se nyní děje ve světě?

Odpověď: Myslím, že naše doba je neobyčejná. Nacházíme se ve stavu, kdy se intenzivněji rozvíjí povědomí lidstva o jeho destruktivní egoistické podstatě. Doufám, že nám to dá příležitost pochopit náš stav a najít způsob, jak jej napravit.

Otázka: Co vás osobně trápí?

Odpověď: Upřímně řečeno, není, co by mě znepokojovalo, až na jednu věc. Jak píše velký kabalista počátku 20. století Ba‘al HaSulam, jsme poslední generací, tedy generací, která musí dospět k pochopení, že nenapravenost našeho egoismu je definitivní, není možné ho napravit, pouze se nad něj pozvednout a tím se uzdravit.

Aby k tomu člověk dospěl, existuje obrovské množství negativních sil, které v nás budou působit utrpení, až do třetí a čtvrté světové atomové války.

Proto mě znepokojuje, zda se nám podaří dosáhnout uvědomění a skrze něj nápravy, nebo zda budeme muset projít obrovským utrpením.

Otázka: To znamená, že na jedné straně cítíte hluboký klid a na druhé straně úzkost?

Odpověď: Klid pramení z toho, že do konečného stavu stejně dojdeme. Je ho možné vidět, ale je hodně daleko. V zásadě je blízko, záleží na úhlu pohledu, vždyť na nás je, abychom k němu přeskočili odvrhnutím egoismu, abychom se pokusili posunout se na jinou úroveň komunikace mezi námi. Jinak to budeme muset udělat působením strašlivé donucovací síly.

Otázka: Je reálné, aby jednotlivec viděl tento konečný stav?

Odpověď: Kabalisté ho vidí. A ostatní lidé budou muset trochu pocítit, že není možné pokračovat v životě v paradigmatu, ve kterém nyní existujeme, a souhlasit s tím.

Souhlas dává člověku možnost uvědomit si, že je nezbytná jiná forma jeho vztahu ke světu, k lidem, k blízkým, ke spojení mezi námi. Musíme změnit naše negativní egoistické vztahy za pozitivní, altruistické, které by zaplnily veškerý prostor mezi námi.

K tomuto poznání musíme dojít. Říkám k „uvědomění“, protože činy ve skutečnosti dělá příroda, ale podle našich přání.

Otázka: Je něco, co vás teď obzvlášť inspiruje?

Odpověď: Inspiruje mě skutečnost, že naše doba je velmi nabitá nejrůznějšími událostmi, které nás obrovskou rychlostí předělávají. To je nesrovnatelné s tím, čím jsme si prošli v předchozích generacích.

Pevně doufám, že dojdeme do stavu, kdy si skutečně uvědomíme zlo egoismu jako našeho smrtelného nepřítele a všemi možnými způsoby se ho zbavíme.

Z televizního programu „Kabala Expres“, 19. 10. 2021

Originální článek zde.

[# 289216]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: