Říkat pravdu nebo mlčet!

Poznámka: Napsali nám: „Vážený Michaele Laitmane! Chci přijít na to, jak se vypořádat sám se sebou. Nemohu si pomoct, ale říkám lidem pravdu. Cítím se špatně, když mlčím. A tak neustále rozbíjím přátelství, protože říkám pravdu do očí. Nevím, co mám dělat.“ To je takový křik srdce.

Odpověď: To není křik srdce, je to křik egoismu. Protože chce vnutit svůj názor ostatním. Domnívá se, že rozumí situaci druhých, co dělají špatně a co správně, a proto jim chce vnutit svůj pohled.

Jedná se o absolutní egoismus, který je třeba ze sebe jednoduše vykořenit. Kdo ti dává právo nutit svůj názor, své pocity, priority ostatním?! Požádali tě nebo to očekávají? I když si myslíš, že jim tím pomáháš. Nedává ti to právo se vměšovat a zasypávat je svými úvahami, prioritami a cíli atd.

Poznámka: Musím říct, že existuje spousta takových lidí, kteří si to myslí. Žijí podle své pravdy.

Odpověď: To je výchovou.

Otázka: A existuje taková pravda, kterou je třeba člověku sdělit?

Odpověď: Pravda – to je ponechat člověku svobodnou vůli. Aby si vybral svou pravdu. A to je vše. To je tím nejdůležitějším principem výchovy – jak pro děti, tak pro dospělé.

Otázka: Jak to udělat?

Odpověď: Předat člověku metodiku o podstatě a smyslu života. Kdyby to tak bylo, pak bychom všichni žili správně. A tak to bude. Jednoho dne.

Otázka: A pokud je člověk přesvědčen na sto procent, že má pravdu, a jednoduše to musí člověku sdělit?

Odpověď: Pak musí zatnout zuby a mlčet! Aby se neudusil vlastní pravdou!

To je vrchol egoismu! Leze to z něho! Dokonce on sám nemá možnost pocítit svůj egoismus. Jediné, co může udělat, je pochopit jaký je egoista – že musí svůj názor vnutit jinému.

Je to strašné! Velmi jednoduše řečeno – „Sijag le chochma štika“.

Otázka: To znamená, že v tu chvíli je lépe mlčet?

Odpověď: Ano.

Z televizního programu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 15. 3. 2021

Originální článek zde.
[# 233155]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: