Chanuka – zastávka před útokem

Otázka: Chanuka symbolizuje hranici mezi pouští a Zemí Israel. Kde přesně se Chanuka nachází na duchovní cestě?

Odpověď: Chanuka je vlastnost Biny, úroveň Biny, a Země Izrael je vlastnost Keteru, když se Malchut a Keter sjednocují. Proto se Chanuka nachází v polovině cesty ke Keter, k Vyššímu stupni spojení, lásky, splynutí se Stvořitelem, odhalení Stvořitele.

Chanuka symbolizuje pouze odhalení správného, ale ještě ne úplného spojení mezi námi. A proto je to jen „Chanaja“, „Chanu-ko“ – zastávka na cestě, na hranici mezi odhalením Stvořitele, dosažením Stvořitele a splynutím se Stvořitelem, které se uskutečňuje v Purim.

Čtyřicetileté putování pouští znamená přiblížení k svátku Chanuka, pozvednutí nad egoismus. Ale pak musí následovat posun k Purimu.

Otázka: Jaký je další postup po svátku Chanuka?

Odpověď: Když si plně osvojíme vlastnost Biny, sjednotí se s ní i Malchut a úplně se včlení do Biny. Toto se nazývá malý stav (Katnut). Poté začínáme měnit všechny naše touhy na vlastnost odevzdávání a lásky, to znamená, že pracujeme tak, abychom naplnili ostatní a ne jenom tak, abychom nespotřebovávali. Tento stav se nazývá „Purim“.

Pozvednutí do Chanuky symbolizuje „Nedělej jinému to, co si sám nepřeješ“. Ale „Miluj bližního svého jako sebe samého“ – to je již vstup do země Israel (Purim).

Otázka: Je řečeno, že během čtyřiceti let putování pouští vymřela generace žijící v Egyptě a zrodila se nová generace, která musí dojít do země Israel. Kdo slaví Chanuku? Nová generace?

Odpověď: Chanuku slaví generace, která se zrodila v poušti. Neboť je již odloučena od Malchut, od egoismu.

Z televizního programu „Význam Chanuky z pohledu kabaly“, 7. 12. 2017

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: