Etapy probuzení bodu v srdci, část 3 – Egoismus je zdrojem energie člověka

Otázka: Lidstvo nemá jiný nástroj pro své naplnění než egoismus. Je to zdroj jeho energie. Avšak vše, z čeho by se ego nyní mohlo vyživovat, se vyčerpalo ve všech směrech. Co je možné nabídnout egoismu v sociálním plánu, aby našel cestu ven? Čím je možné zaujmout ego moderního člověka?

Odpověď: Egoismus je základní podstatou přírody, jeho základnou. Pokud pro něho nenajdeme normální zdroj výživy, neboť musí být stále živen jako zvíře, pak náš život ztratí kontrolu a staneme se nešťastnými a zahnívajícími lidmi. Takže pro něho musíme najít další rozvoj.

Jedná se o to, že egoismus, ve smyslu, ve kterém se rozvíjel během všech tisíciletí, ukončil svůj vývoj. Egoistické naplnění bylo plně zrealizováno a člověk nemůže pro sebe čerpat potěšení z toho, co přichází zvenčí, protože již neexistuje vnitřní rozvoj egoismu, který by mu poskytoval potěšení.

Samozřejmě je možné člověku dát velmi velké utrpení. Pak bude rád, že má misku polévky a alespoň nějaké šaty, ale to není naplnění, ale útěk z utrpení. Ale východisko to je také. Sociologové a ekonomové s tím také pracují, propočítají takové možnosti.

Avšak další vývoj egoismu – je odchod do úplně nového prostoru „vně sebe“, když se člověk nezabývá získáváním v sobě, ale získává vně sebe a stane se integrální, propojený. To však vyžaduje úplně jinou metodu vnímání světa, v němž existujeme.

Vidíme, že se dnes člověk uzavírá v sobě, nepotřebuje nic kromě svého mobilního telefonu. Dejte mu každý den pizzu a láhev Coca-Coly, příležitost procházet po internetu a rozšiřovat naprosto prázdné zprávy. To je všechno.

Další etapou je ztráta chuti ke všemu, co nás obklopuje, takže vzniká touha po drogách. Lidé je vždy znali, ale nikdo k nim nebyl zvlášť přitahován, – lidé měli jiné cíle a touhy, drogy je nezajímaly. Ale teď, když nic není, stávají se všelékem všech problémů, nemocí, vnitřních prázdných míst.

Další etapa nemůže probíhat uvnitř člověka. Člověk se musí snažit o rozvoj, rozkvět egoismu. A rozkvět egoismu spočívá v tom, že vnímám jiné jako sebe; v jejich naplnění vidím i sebe. Odevzdávání druhým se stává mým naplněním, a pak se přede mnou odkrývá celý svět.

Pokračování následuje …

13. 12. 2017, 14:15 [# 217731] Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: