Logika Vyššího

Otázka: Jaká je logika ve „víře výše rozumu“?

Odpověď:  Ve „víře nad rozumem“ je logika Vyššího. Logika nižšího je, když se na svět dívám svým rozumem a pocity – a tak existuji.

Tímto způsobem se však pohybuji pouze v rovině na své vlastní úrovni, a nikdy nemohu postoupit výš.

To se nazývá „víra níže rozumu“ nebo „víra v rozumu“, kdy víra, vlastnost odevzdávání, není výše rozumu, neurčuje mé činy.

„Víra výše rozumu“ je, jako bych si sundal brýle z očí – a viděl pouze toho Nejvyššího. Jsem připraven připojit se k Vyššímu ve všem, co si přeje.

Chci získat Jeho pocítění a poznání – skrze sílu splynutí s Ním. Tímto činem jsem ochoten zcela se anulovat, rozloučit se se svými „postoji“.

A když získám Jeho stupeň, mám již Jeho víru (Jeho vlastnost odevzdání) a poznání vyšší, než mám nyní.

Prostřednictvím síly většího odevzdání získávám také vyšší poznání. Tomu se říká „víra vyšší než předchozí poznání“. Tímto způsobem dosahuji vyšší stupeň.

Proto ti, kdo jdou „vírou výše rozumu“, získávají poznání, protože mají nové nádoby vnímání – neboť poznání, pochopení, světlo Chochma se šíří pouze ve světle Chasadim (odevzdávání, víry).

Zatímco ti, kteří se nedokážou povznést výše rozumu nad poznání své zvířecí mysli, lpí na stejném stavu, v němž se nacházejí, nechtějí nic víc a nedokážou anulovat svůj názor před vyšším stupněm, před učitelem – nedosáhnou ničeho a zůstanou „živočichy“.

Budou „inteligentní a rozumní“ v mezích svého rozumu, ale ani si neuvědomí, že existuje Vyšší moudrost. Vždyť Vyšší moudrost vždy zdánlivě vypadá, jako by nevycházela ze žádné podstaty.

Z lekce podle knihy Zohar

Originální článek zde.

[#12710]

 

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek: