Co dělat, když tě dusí urážka?

Otázka: Mnozí nám píší, že žijí s urážkou, s křivdou: „Nemohu odpustit svým rodičům, že nám rozbili naše manželství“, „přišly potíže a můj nejbližší přítel mi nepodal pomocnou ruku, nikdy mu neodpustím.“ Zášť učitelky vůči nevděčným žákům, křivda rodičů vůči dětem, které je opustily. Urážka, křivda…
Jak se postavit k urážce?

Odpověď: Upřímně řečeno, já se na nikoho nemohu urazit, protože znám povahu člověka. Nakolik znám lidskou povahu, natolik rozumím tomu, že urážet se nemám na koho. Když už se chceš urazit, pak, jak se říká: „Obrať se ke Stvořiteli, který mě takto stvořil.“

Je to pravda. Odkud člověk může mít nějaké vlastní myšlenky, pocity, vlastnosti, činy? V něm není nic vlastního. Jednoduše je uvrtán do toho, co s ním dělá příroda, tedy Stvořitel.

Otázka: Toto je vysoký stav. Pojďme, vrátíme se teď k pozemskému člověku. Děti nepomáhají rodičům, prakticky je opustili. Někdo opravdu zradil, zradil přítele a tak dále. Důvodů je mnoho. Jak se vypořádat s urážkou?

Odpověď: Myslím, že je třeba dosáhnout takové úrovně svého rozvoje, kdy pochopíš, že všichni lidé kolem tebe jsou jenom loutky ovládané Stvořitelem proto, aby ses správně napravil ve vztahu k těmto lidem, ospravedlnil je a přál jim vše dobré.

Otázka: Je to možné?

Odpověď: V celku ano. Ne vždy a ne hned, ale…

Otázka: Tato práce je na dlouho, ale měla by probíhat právě tímto směrem?

Odpověď: Ano! Jinak pomlouváš Stvořitele. A to je už celkem jiná věc. Zde je úplně jiný výpočet – jak přijímáš vesmír: buď existuje sám o sobě nebo ho ovládáš. Pokud vše přichází shora, nemáme jinou možnost, než, že budeme absolutně poslušnými, souhlasícími a měnícími se do podoby této vyšší síly.

Poznámka: To je krásné. Budu opatrně předpokládat, že celý náš svět je světem hříšníků. Všichni jsme ve stavu nenávisti a neustálé zášti.

Odpověď: Jako malé děti na pískovišti.

Otázka: Proč si z nás dělají legraci?

Odpověď: Abychom byli později opravdu zklamaní. Ne z toho, nakolik nás Stvořitel takovými udělal, ale z toho, nakolik jsme byli sami hloupí, abychom nezjistili, proč nás takovými stvořil. A přesto je před člověkem odpověď, ale on ji nechce vidět.

A to všechno jen proto, aby se to nahromadilo a prořezalo, prorvalo, vystřelilo.

Otázka: Pokud existuje takový směr a oni se pomalu tímto směrem vydají, čím se stane náš svět?

Odpověď: Náš svět se změní z dnešního blázince, na svět, kde se lidé zabývají sebezkoumáním, léčením a rozvíjením sebe sama. V té míře se v nich odhaluje Stvořitel.

Otázka: A co to znamená „odhalení Stvořitele v člověku“?

Odpověď: Vlastnost odevzdání, lásky, která nás povznáší na úplně jinou úroveň vnímání světa.

Otázka: Jste si tedy jistý, že existuje pouze jedna cesta, žádná jiná neexistuje?

Odpověď: Ne, žádná jiná cesta být nemůže.

Otázka: Neexistuje žádný nenávistník, to Stvořitel je naproti mně?

Odpověď: Samozřejmě!

Z televizního pořadu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 29.  11. 2021

Originální článek zde.

[#291527]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek: