Devátý den měsíce Av – o kamenech svatosti

Otázka: Devátý den měsíce Av, kdy je výročí zničení Chrámu, se náhle zhroutila Zeď nářků. Bezprostředně po modlitbě spadl obrovský několikatunový kámen a téměř zabil ženu stojící u zdi.

Na sociálních sítích se o tom hodně mluví, vysvětluje se to tím, že Stvořitel se na nás hněvá.

Co si o tom myslíte, vyskytuje se na tomto místě svatost? A proč spadl kámen právě Devátý den měsíce Av?

Odpověď: Svatost neexistuje ani v kamenech, ani ve stromech, ani v nějakých sochách, budovách, chrámech atd. Svátost ve světě není. Svatost může být pouze uvnitř člověka.

Z pohledu kabaly se svatostí nazývá správné spojení mezi lidmi a nezištná absolutní láska mezi nimi. To, co se stalo, tedy o ničem nevypovídá. Je třeba se na to zeptat stavitelů, mechaniků, ale v žádném případě nehrozit k nebi, jako by odtud něco spadlo.

Otázka: Vám to není divné, že se to stalo v Devátý den měsíce Av?

Odpověď: Není mi to divné. Již 2000 let se nacházíme uvnitř Devátého dne měsíce Av a dosud jsme tento den neukončili, protože se pořád navzájem nenávidíme. Proto pro nás Devátý den měsíce Av nekončí. Pokud si přejeme, aby tento den již uplynul, musíme se začít navzájem milovat.

Faktem je, že nenávist, která náhle explodovala v židovském národu před 2000 lety, existuje dodnes. Proto musíme začít přemýšlet, jak ji odstranit.

A kameny, to ještě nejsou ty kameny, které by mohly dopadnout na naši hlavu, protože se velmi vážně zpožďujeme s naší nápravou. Musíme se rychle začít sjednocovat a dosáhnout stavu lásky mezi námi, o kterém mluvil rabi Akiva před 2000 lety: „Miluj bližního svého jako sebe samého.“ Musíme toho dosáhnout, jinak budeme ztraceni. A my jsme opravdu ztraceni.

Proto se neobávám toho, že kameny padají, obávám se, že kamenné srdce lidí se nepozvedá z prachu a nestaví Chrám svým sjednocením.

Z televizního programu „Zprávy s Michaelem Laitmanem“, 24. 7. 2018

Originální článek zde.
[# 231357]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: