Svět je krásný!

Otázka: Král měl věrného přítele, trávili spolu veškerý čas. A bez ohledu na to, co se stalo, přítel říkal: „To je dobře.“

Jednoho dne se vydali na lov. Královi explodovala pistole a utrhla mu prst. A ten přítel řekl: „Ach, to je dobře!“ Král se rozzlobil a dal ho na mnoho let do vězení.

Uplynul nějaký čas, král cestoval daleko od domova a jeho karavanu napadli kanibalové. Kanibalové sežrali všechny kromě krále. Měli pověru – nikdy nejíst lidi s tělesným postižením.

A tak se král dostal domů, nejdříve běžel do vězení a začal svého přítele žádat o odpuštění. A přítel zvolal: „Ale to je dobře, že jsi mě dal do vězení!“ „Proč?“ „Jinak bych byl na té cestě s tebou. To znamená, že by i mě sežrali kanibalové.“

Otázka: : Je možné říci, že všechno, co se děje, úplně všechno, je dobré?

Odpověď: Naprosto správně! V našem světě to platí ve všech případech.

Poznámka: Chtěl jsem pokračovat, že v našem světě je to téměř nemožné. A Vy říkáte, že to platí ve všech případech.

Odpověď: Rozhodně. „HaKol le-Tova.“

Otázka: Řekněte mi, jak se to naučit? Na to se ptá každý. Po těchto našich rozhovorech bývá jedna otázka: Jak se to naučit v tomto světě, ve kterém všechno svědčí o opaku, kde míří všechno k horšímu: války, utrpení, smrt blízkých?

Odpověď: Přijmeme-li vše, že to pochází od Stvořitele, pak musíme říci, že vše je pro dobro a vše směřuje k nápravě. A ve skutečnosti se svět nezhoršuje, ale zlepšuje.

Otázka: To znamená, že existuje pouze jedna brána, kterou je třeba otevřít – pokud věříme, že vše pochází od Stvořitele. Pokud chápeme, víme – nevím, jak říci, že vše je od Stvořitele.

Potřebujeme to jen pocítit, nebo to odhalit, a pak bude všechno v pořádku?

Odpověď: Ano.

Otázka: Pak vysvětlete, jak toho dosáhnout. Dá se to udělat mechanicky? Jde to udělat nějakým cvičením? Jak to udělat, že není nikoho kromě Něho, všechno je od Něho a tak dále?

Odpověď: Existuje jen jedna síla, která vše řídí a chce, abychom se pozvedli na Jeho úroveň.

Otázka: No, víte, existují teorie, že On opustil svět, nechal nás v tom, že není dobrý a tak dále. Existují takové nejrůznější teorie. Proč bych se měl držet verze, že toto je dobro a všechno je dobré, co pochází od Něho?

Odpověď: Protože to říkají kabalisté. Přijímám jejich názor bez jakýchkoli pochyb. A pak postupně odhaluji, že tomu tak skutečně je.

Otázka: Takže Vy říkáte, že se musíme zachytit, přilepit se k tomuto názoru, ke kabalistům, a držet se ho, navzdory všemu? Říká se tomu také „víra výše rozumu“?

Odpověď: : Ano.

Otázka: To znamená, že se cítím špatně, ale chápu a držím se toho, že je to všechno pro dobro.

Prosím, řekněte mi, proč je to všechno před námi skryté? Už jsme o tom mluvili, mluvíme o tom teď a nepřestaneme mluvit, pořád o tom budeme hovořit, patří to k tomu nejdůležitějšímu. Proč je to skryté? Proč není možné v určité chvíli dát člověku, nevím, malou nápovědu, malou podporu, aby se mu na chviličku odhalil Stvořitel? Odkryl se.

Odpověď: Ne! To by byla absolutně prohraná partie!

Otázka: Alespoň malinko, trošku poodhalit?

Odpověď: Ne, nebylo by se čeho chytit. Protože by se vědělo všechno, celá hra by byla prohraná.

Poznámka: Najednou by se odkrývala taková bláznivá potěšení, že by se všichni…

Odpověď: Nejenom potěšení – odkrývá se pravda.

Otázka: A ty chápeš, že je to pravda?

Odpověď: Ano. Pak už nejsou žádné pochybnosti, pro co máme žít, a není třeba nic vysvětlovat a nic znovu rozebírat: dobro – zlo, zločin – trest a tak dále.

Otázka: Takže pochybnosti jsou nutné, potřebujeme zkušenosti, potřebujeme vzestupy a pády, všechno je třeba?

Odpověď: Jistě!

Otázka: Je třeba zlo, dobro, pravda, lež, je to všechno nutné?

Odpověď: A mezi tím vším žije člověk ve zmatku.

Poznámka: Krásné! Je to krásné, ale není to snadné.

Odpověď: To je život. Na světě není vůbec nic špatného. A v tom, jak je naplánován, je krásný!

Z televizního programu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 4. 1. 2024

Originální článek zde.

[#325520]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: