Žít podle rozumu nebo podle lásky

Otázka: Začíná svátek Chanuka, který nám připomíná vítězství Makabejců ve válce s Řeky. Jaký je hlubší smysl jejich souboje?

Odpověď: „Řekové“ to je má touha přijímat potěšení, můj egoismus, který mi říká: „Poslouchej, musíš se spolehnout na logiku a vlastní intuici. Musíš žít podle svého rozumu, který máš. Život si můžeš rozumově zdůvodnit tak, že zhodnotíš a zvážíš každou příležitost. Buď jako všichni ostatní.“

Takový je „řecký“ přístup – velmi spolehlivý a rozumný. Všem se to líbí a není co namítat. Pravdou je, že svět tento přístup nemůže realizovat, a proto náš život není ani zdaleka rájem. Neboť nemáme jiné nástroje – jasné, správné, logické, podložené vědou a psychologií, založené na pevných základech, pronikající do pocitů a rozumu.

Existuje ale i druhý přístup – „Makabejců“.

„Ne,“ říkají Makabejci, „takhle žít nechceme. Chceme žít podle zákonů, které Abraham vložil do základů židovského národa – podle zásady lásky k bližnímu jako k sobě samému. Toho musíme dosáhnout.“
Na to „Řek“ ve mně odpovídá: „Abych byl upřímný, máte stoprocentní pravdu.“

Ale počkejte, jak to? Vždyť právě tvrdil opak. Znamená to, že oba mají pravdu?

„Ano“, – pokračuje můj „Řek“, – „samozřejmě, chtěl bych žít v lásce. To je ale nedosažitelná utopie. Máte prášek, po kterém se budou všichni lidé na Zemi milovat? Dokážete všude vštípit jednotu, vzájemnou pomoc, vzájemnou péči, vzájemnou záruku a všeobecnou rovnost? Dokážete ze všech udělat opravdové přátele?“

Takže problém „Makabejců“ je v tom, že jsou iracionální, nereální. Totéž se říká o vědě kabale: „Proč ji potřebujeme? Je přece lepší dosáhnout skutečného úspěchu v životě. Mírný zájem o vznešené záležitosti nemusí být na škodu, ale věnovat jim celý život je už příliš. Není v tom žádná logika.“

Proto jsou „Makabejci“ zpočátku malí, slabí. Prostě mě nemají čím přesvědčit. Maličký, jako trpaslík, se ve mně schoulil „Makabej“ a statný „Řek“ rozložitě se usadil. Co mám dělat? Jak může dopadnout válka mezi nimi?

A na to je odpověď: Když se zřekneš vnějšího obrazu, vnitřně pochopíš, že není jiného východiska, že potřebujeme dosáhnout úplné jednoty, kterou je láska, pak začneš budovat vhodnou skupinu. V ní budete přitahovat světlo – zvláštní sílu, která je podstatou přírody a kterou můžete využít. Ty sám máš jen malinkou jiskru, ale v přírodě je obrovské Světlo, které k ní můžeš přivolat.

A pak uvidíš, že celý tento svět byl jen „divadlem iluzi“. Vybledne a rozpustí se, jako v hollywoodských filmech – vyprchá, a není. Ve skutečnosti byl celý obraz imaginární.

To se však stane za podmínky, že svou „jiskru“, svou „svíčku“ připojíš k velkému Světlu, které naplňuje celý svět. A abys to cítil, musíš vynaložit úsilí proti vlastnímu rozumu.

Otázka: Jak to mohu vysvětlit svým blízkým, kteří jsou při zapalování chanukových svíček od takových myšlenek velmi vzdáleni? Jak je mám alespoň trochu s tímto výkladem seznámit?

Odpověď: Makabejci vyhráli válku proti dobyvatelům, protože se spojili. Vyšli k lidem a dokázali je přivést k jednotě.

Proto dnes už nemůžeme o sjednocení jen mluvit, když nám válka hřímá nad hlavou. Ne, musíme se sjednotit právě teď – a pak nebudou žádné války. Tím totiž neutralizujeme všechny špatné síly.

Pojďme se tedy spojit. Co je na tom špatného? Nic. Je však třeba vynaložit trochu úsilí.

Chanuka nám říká toto: když se pojíme, dosáhneme svého největšího vítězství.

Z lekce dle Rabašova dopisu, 16. 12. 2014

Originální článek zde.

[# 149704]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek: