Kultivované maso – rozumný krok pro civilizaci

V novinovém článku z minulého týdne, bylo uvedeno: „Je to vůbec poprvé, co Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) povolil laboratorně vypěstovaný masný výrobek jako bezpečný pro lidskou spotřebu… Produktem je kuře „bez porážky“, pěstované z kultivovaných buněk, které by mohlo být na trhu pro veřejnost během několika měsíců.“ Pokud se tento vývoj bude úspěšně komercializovat, pokud se zachovají vhodné podmínky pro výrobu bezpečného a zdravého masa a bude kolem této podmínky dodržováno velké „pokud“, pak jsem pro.

Dnes většina lidí žije ve městech. Málokdy vidí souvislost mezi potravinami, které kupují v supermarketu, a tím, odkud pocházejí. Podle mého názoru není lhostejné, že zelenina, kterou jedí, je vypěstována bez půdy, nebo maso, které kupují, pochází z továrny a ne ze zvířete, které bylo chováno za účelem porážky. Ve skutečnosti by mnozí lidé přivítali, kdyby kuřecí maso, které si koupili, nepocházelo ze skutečného kuřete a na přípravu večeře nebyla zabita žádná drůbež.

Kromě toho, vezmeme-li v úvahu náklady na chov dobytka a drůbeže, laboratorně vypěstované maso a kuřata budou pravděpodobně levnější na výrobu i v obchodě. Pro mnoho lidí je zdravá výživa luxusem, takže se díky tomu stane možná dostupnější.

Produkce kultivovaného masa pěstovaného v laboratoři má také jasný přínos pro životní prostředí ve srovnání s masem pocházejícím ze zvířat. Zvířata potřebují pastviny, které nejen vyčerpávají vegetaci, ale ničí také přirozené prostředí pro volně žijící zvířata.

Myslím si, že ve vzdálenější budoucnosti zcela vymizí přirozeně pěstované potraviny. Je možné, že si lidé budou kupovat krabičky s potravinami, které nebudou mít nic společného s tím, co dnes známe. Nebude to ani zelenina, ani maso, ale něco úplně jiného. Nemám s tím problém, zejména proto, že já sám nejsem velkým fanouškem masa. Nejsem vegetarián, ale maso nemám ve velké oblibě. Pokud lidstvo vyrábí adekvátní potraviny, nemám problém s jejich výrobou v laboratoři nebo továrně a nemyslím si, že bychom se nad tím měli zamýšlet.

O čem bychom však měli přemýšlet, je náš postoj k věcem kolem nás. Musíme se naučit chovat se ke všemu slušně a laskavě. Musíme pochopit, že jsme na sobě závislí na všech úrovních, od minerální říše přes rostlinnou, živočišnou až po lidskou. Pokud pochopíme, jak moc jsme všichni důležití pro dokonalost naší planety, jak se navzájem doplňujeme a jak naše blaho závisí na blahu všech obyvatel Země, pak se budeme chovat správně a bude dostatek potravy pro všechny.

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: