Nejvyšší potěšení

Otázka: Náš život není potěšením, ale snahou uniknout z utrpení, to znamená, že v každém okamžiku hledáme příležitost trpět méně.

Myslíme si, že nákupem nového auta nebo garáže získáme potěšení, ale ve skutečnosti si vybíráme jen o něco málo lepší podmínky. Ale pořád to není potěšení, že?

Odpověď: Samozřejmě, že to není skutečné potěšení: věčné, neustále rostoucí.

Otázka: To znamená, že člověk v našem světě dříve nebo později ztrácí chuť z každého potěšení. A když začne odhalovat duchovní naplnění, nemůže se mu to stát zvykem?

Odpověď: Ne. Nestihne si na to zvyknout. Duchovní potěšení rychle mizí. Ale to se děje jen proto, že člověk dostává možnost postoupit na další úroveň, dosáhnout dalšího naplnění a neustále postupovat dopředu.

A když pomine potěšení z první úrovně, uvolní se nové touhy, které ho okamžitě vedou dál k jejich naplnění. A protože to nejsou egoistické touhy, ale touhy po odevzdávání, nejsou neutralizovány, nejsou zničeny, neustále se hromadí a rostou.

Řekněme, že jsem si koupil jachtu. A po měsíci jsem si na ni zvykl, už nemám tu radost, to vábení uvnitř, které jsem cítil, když jsem si ji kupoval. Potěšení se vytrácí, protože egoistické naplnění ničí samo sebe. Vejde do touhy a vyhasne, protože plus a mínus jsou vzájemné protiklady.

Ale pokud jsou oba, potěšení i touha, zaměřeny na odevzdávání, pak nevyhasnou, ale vzájemně se podporují. Když mají společný záměr, tak se navzájem 620krát zvětšují, to znamená, že dojde k obrovskému návalu – extázi, nejsilnější slasti. V našem jazyce se tomu říká „Zivug“ (spojení protikladů).

Vždyť i v našem světě, pokud muž a žena správně chápou, jak se vzájemně těšit, pak jeden druhému poskytují potěšení ne kvůli sobě, ale kvůli tomu druhému. Vzniká vzájemná láska, která zvyšuje naplnění. On se netěší z ní, ani ona z něho, ale věnují potěšení jeden druhému. Dochází k rozpínání potěšení.

V duchovním světě se zvyšuje až 620krát, to znamená, že dochází k odhalení nejhlubších vrstev Přírody – zdroje potěšení. Navíc potěšení nehasne, ale neustále se hromadí. Jedná se o kumulativní proces.

My bohužel neumíme správně používat ani čistě tělesné, egoistické požitky našeho světa. Jednoduše se zabýváme pouze sebeláskou a tím velmi ztrácíme.

Z rozhovoru „Zazvonil mi telefon. Nejvyšší potěšení“

Originální článek zde

[#303571]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek: