Kabalistické pojmy: „Rozbíjení Kelim“

Otázka: Co znamená „rozbíjení Kelim“?

Odpověď: Rozbíjení Kelim neboli nádob označuje rozbití jedné touhy na velké množství jednotlivých přání.

Otázka: Existuje něco takového v našem světě? Můžete uvést nějaký příklad?

Odpověď: Těžko, protože touha v našem světě ještě není pro člověka odhalená. Lze to vysvětlit na technickém zařízení. Řekněme, že motor v mém autě řadu let fungoval správně. Najednou se něco stalo a rozpadl se na mnoho různých součástek, které je třeba posbírat, opravit a znovu spojit.

Otázka: Kabalisté používají velmi zajímavým způsobem jazyk. Je možné říci „rozbíjení Kelim“, nebo také „Hřích Adama“. Jsou to dva různé jazyky?

Odpověď: Ano. „Hřích Adama“ je jazyk pocitů a „rozbíjení Kelim“ je kabalistický jazyk mechanických vlastností.

Poznámka: Kabalistický jazyk je dobrý, protože v nás nevyvolává žádné asociace, kdežto „Hřích“ si každý spojuje se svými tzv. hříchy, i když s nimi v zásadě nemá nic společného.

Odpověď: Ano, je to tak. Ale poté, co se ponoříte hlouběji do moudrosti kabaly a pochopíte, jak definuje každý stav, již nezáleží na tom, jak ho označíte.

Otázka: Proč to nebylo objasněno kabalisty dávných dob? Teprve až poslední kabalisté Ba‘al HaSulam a Rabaš začali vysvětlovat kabalistické pojmy.

Odpověď: Faktem je, že předchozí generace byly přirozenější. Lidé nebyli natolik zmatení, nabití sobectvím, nežili v tak složitém světě jako my. A proto jim toto vše bylo hned jasné.

Z televizního programu „Základy kabaly“, 17. 6. 2019

Originální článek zde.

[#264699]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed