Co dělat, když nenávidíš

Poznámka: Pokud nenávidíš, znamená to, že jsi byl poražen. Konfucius

Odpověď: Je to tak. Jsi poražen v tom smyslu, že jsi v sobě vzbudil pocit, že nenávidíš. Překonali tě. Byl jsi poražen. Už nedokážeš milovat svět jako dosud, tak pasivně, neutrálně. Jsi rozrušený, že nenávidíš. Dobře!

Otázka:  Co je na tom dobrého? Najednou se objeví nenávist. Je zuřivá. Každý to určitě zažil. Co má člověk dělat, jak má jednat?

Odpověď: V tu chvíli se nedá dělat nic. Člověk se musí dostat pod jiný vliv, vnější, dobrou společnost, která by jím zatřásla a přivedla ho do normálního stavu. Teprve potom může pochopit, co se s ním stalo a vrátit se do rovnováhy.

Musí pochopit, že mu bylo dáno pocítit větší zlo, než je jeho pozitivní bariéra. A člověk nedokázal odolat. My neustále balancujeme mezi těmito dvěma silami – pozitivní a negativní. Láskou a nenávistí.

Otázka: Musíme najít rovnováhu?

Odpověď: Ne. Nemusíme hledat rovnováhu. Potřebujeme se neustále nacházet v lásce. Ale v lásce můžeme být pouze tehdy, když zároveň roste nenávist. Tady je zřejmé, jaký je v tom rozpor. I v našem světě je to stejné, jsou to dvě strany jedné mince.

Člověk by měl pochopit, že když překoná takový vysoký stupeň nenávisti, pak mu bude dána i vyšší úroveň lásky. Pokud ji dokáže překonat. Tohle musí vědět. Nenávidím, ale vím, že když ji překonám, pak přijde láska.

Poznámka: To je dobré. Už se objevilo světlo na konci tunelu.

Odpověď: No, já nevím. Člověk si musí vytvořit takové systémy, které by mu pomohly dostat se z toho nejnižšího stavu.

Originální zdroj zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: