Symboly pro oddělení se od egoismu

Otázka: Proč je tak důležité vykonávat během svátku Pesach fyzické činnosti v tomto „imaginárním světě“?

Odpověď: Důležité je, abychom je vykonávali tak, jako bychom pracovali na duchovních vlastnostech. Symboly Pesachu znamenají, že se chceme zcela oddělit od touhy těšit se, odpoutat se od Faraona. Pak ho začneme napravovat, stavět zlaté tele, již při opouštění Egypta.

Prcháme a oddělujeme se od egoismu, ale bereme s sebou zlaté a stříbrné nádoby. V poušti se znovu probouzejí všechny naše touhy a nám je líto masa, cibule, česneku, které jsme jedli v Egyptě. To vše bude později, ale zatím se jenom oddělujeme od Faraona.

Oddělit se můžeš od toho, co je ti známo. My nedokážeme vnímat naší touhu po potěšení tak, abychom se dokázali od ní oddělit – my ji necítíme. Jak se mohu oddělit od kamenného srdce, když ho necítím a nechápu, co to je?

Právě v takové situaci se nacházíme při opouštění Egypta, kdy se musí otevřít 49 nečistých bran, ale my nevíme, jaké jsou. Proto prostřednictvím symbolických činů v našem světě provádíme cvičení, a tím demonstrujeme naše přání oddělit se od veškeré egoistické touhy, která se nazývá „chamec“.

Během odchodu z Egypta je zakázáno být ve spojení s touhou těšit se. Proto musíme přesně vyplnit podmínku: na jakémkoli místě, kde můžeš vidět svou egoistickou touhu, se od ní musíš oddělit. Udělej tento čin také ve fyzickém světě a uvidíš, jak je to těžké, závisí to na tobě a uvádí tě to do zvláštního stavu.

Symboly, které spojují větev s kořenem, to je mimořádný čas a kabalisté se vždy stavěli k těmto skutečnostem s úctou.

Z lekce podle knihy Zohar, 31. 3. 2014

Originální článek zde.

[#131407]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: