Vůdce teroristů je zničen – ať žije nový vůdce?

Americké speciální jednotky 2. února obklíčily třípatrový dům v syrském městě Atma nedaleko tureckých hranic. Vyzvali lidi v domě, aby se vzdali. V reakci na to byla na výsadkáře zahájena palba. Strhla se přestřelka, v jejímž důsledku se vůdce Islámského státu Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, který byl v domě, odpálil. Spolu s ním zemřelo 13 lidí.

Al-Quraishi byl nástupcem vůdce IS Abu Bakra al-Bagdádího, který byl rovněž Američany v Sýrii zabit zhruba před dvěma lety. Americký prezident Joe Biden uvedl, že úspěšná operace je důkazem schopnosti USA vypořádat se s teroristickými hrozbami „a to bez ohledu na jakém místě ve světě se snaží ukrýt“. „Díky statečnosti našich vojáků je tento obávaný teroristický vůdce odstraněn“, řekl Biden.

Ano, skutečně, jeden z vůdců světového terorismu byl odstraněn, ale je to konec teroristických hrozeb ve světě? Likvidace vůdce Islámského státu na jednu stranu samozřejmě přispívá k normalizaci situace ve světě. Ale na druhou stranu, kdo ví, kdo se stane příštím vůdcem po al-Quraishim a jaké aktivity nasadí v čele teroristické organizace?

Protiteroristická operace vedená Američany může vyděsit a odcizit nové účastníky ISIS, ale také může znovu zažehnout novou jiskru v mnoha srdcích. Koneckonců nejsme ti, kdo řídí svět. Vše se děje podle plánu Vyšší síly.

Ne nadarmo je mudrci řečeno: „Svět nemůže existovat bez parfumérů a koželuhů.“ Parfuméři vyrábějí parfémy s příjemnou vůní a koželuhové zpracovávají kůži a šíří zápach. A svět potřebuje obojí. Ale zároveň je také řečeno: „Blahoslavený ten, jehož uměním je výroba parfémů, a běda tomu, kdo se zabývá kožedělným řemeslem“. Jinými slovy, ten, kdo má čestné povolání jako parfumér, si zaslouží úctu, ale potřebujeme také koželuha.

Teroristické organizace, „zpracovatelé kůže“ ve svém oboru, fungují podle zákona krutosti, nikoli slitování. Neuznávají obecně přijímaná pravidla, podle kterých lidstvo žije. Ani zákony války nelze nazvat milosrdnými, ale jsou jasně vysvětleny a žádný vůdce je nechce porušit, protože by to pro něho mělo vážné následky.

A teroristické organizace neuznávají žádné jiné zákony než zákon síly. Dělají, co chtějí, a odtud pramení jejich přitažlivost pro morálně nestabilní jedince.

A dnes se ocitáme v situaci, kdy se i vlády některých zemí zajímají o existenci teroristických organizací, které podněcují k teroru. Ne, samozřejmě že necvičí rekruty, nefinancují je, nevyzbrojují ani nepodporují. Ale válka v naší době je drahé „potěšení“ a kromě toho je schopna vtáhnout celý svět do této nebezpečné záležitosti a důsledky toho jsou nepředvídatelné. A teroristické organizace, pokud budou tlačeny správným směrem, budou dělat špinavou práci místo státu, a to za relativně málo peněz.

Všichni rozumní lidé samozřejmě chápou, že by bylo lepší obejít se bez armád, válek a teroristických organizací. Málokdo však ví, jak na to. Vyžaduje to přece omezit egoistickou povahu člověka, která ho nutí, aby zabíral všechno pro sebe, bez ohledu na zájmy ostatních. Jak se říká: „Lidské srdce je zlé od jeho mladých nehtů.“

Je to právě egoismus, který člověku dává pocit, že je jedinečný a má na všechno nárok. Tudíž není hříchem rozpoutat válku nebo se zapojit do teroru jenom proto, abyste dostali, na co máte nárok. Proto se v první řadě musíme naučit zvládat naše nespoutané egoistické pudy, a to není snadné.

Za tímto účelem místo investic do likvidace teroristických organizací musíme investovat do vytvoření široké sítě vzdělávacích institucí. A jakýmikoli prostředky učit všechny lidi hlavnímu zákonu Tóry – „miluj bližního svého jako sebe samého“. A pokud se všichni lidé na světě naučí milovat jeden druhého, navždy se zbavíme utrpení a bolesti a ukončíme války a teror.

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: