Výzva prince Williama naši planetu nezachrání

Výzva prince Williama, abychom zapomněli na vesmír a zaměřili se na Zemi, naši planetu nezachrání.

V rozhovoru pro NBC News princ William řekl, že „potřebujeme ty největší mozky zaměřené na snahu opravit tuto planetu, ne na hledání dalšího místa, kam bychom mohli jít a žít,“ a dodal, že „jsme svědky nárůstu úzkosti z klimatických změn“, zdůraznil, že „mladí lidé nyní vyrůstají na místech, kde je jejich budoucnost v podstatě po celou dobu ohrožena“.

Je pravda, že budoucnost vypadá chmurně, ale „oprava“ Země nepomůže, protože s ní není nic v nepořádku. Je toho však hodně, co je špatně s lidmi, kteří na ní žijí: To oni jsou příčinou „poruch“ Země, a to oni potřebují opravit. Každá další myšlenka je zbytečná a je to plýtvání času, které způsobí na planetě ještě větší škody.

Znečištění vody, půdy a vzduchu na Zemi, vyčerpávání jejích zdrojů jsou jen dvě formy zneužívání z celkového výčtu, které lidská rasa všude způsobuje. Stejnou míru škod způsobujeme i svému vlastnímu druhu – znevýhodněným národům a etnickým skupinám – a také ostatním zvířatům, ptákům a rybám. Ve skutečnosti pácháme škody všude, kam jdeme a cokoli děláme.

Základem všech našich vztahů je sebezájem. Takový základ nám diktuje pouze dva postoje ke všemu kolem nás: využít to, nebo od toho utéct. V podstatě jde o stav neustálé války, kterou si většinou neuvědomujeme, s výjimkou vzácných okamžiků upřímnosti k sobě samému.

Protože je to naše jediná motivace, zamořujeme nejen zemi, ale i všechny sféry lidského vlivu. Pro pochopení škodlivosti našeho sebestředného postoje si vzpomeňme na rakovinné buňky. Tyto zhoubné buňky rostou bez ohledu na buňky kolem sebe, zmocňují se cév, aby získaly co nejvíce živin a kyslíku, a v důsledku toho „vyhladoví“ buňky kolem sebe a zabíjejí orgány, v nichž rostou. Poté se „stěhují“ do dalších orgánů a působí tam stejné škody, dokud tělo nezemře spolu s rakovinou.

My už jsme „metastázovali“ po celé planetě. Zamořili jsme svou zhoubnou činností každou věc, každé místo a každou činnost a nyní si začínáme uvědomovat, že se chystáme zemřít spolu s naší planetou.

Ale soustředění se na jeden symptom, i když tak bolestivý, jako je změna klimatu, nevyléčí rakovinu, kterou je naše vlastní ego. Abychom vyléčili své ego, musíme přijmout diagnózu, že problémem je náš egoismus, a rozhodnout se proti němu bojovat bok po boku.

Pokud princ William a další osobnosti a aktivisté začnou prosazovat jednotu mezi všemi lidmi, abychom se povznesli nad naše rozdíly a nastolili vzájemnou péči a ohleduplnost mezi všemi lidmi, dočkáme se skutečné změny k lepšímu. Všichni jsme jeden ucelený systém, stejně jako jsou naše těla ucelenými systémy. Dokud tedy budeme prosazovat heslo „Já! Já! Já!“, nic se nezmění. Pokud se nesmíříme s tím, že se musíme naučit pečovat o druhé a rozvíjet vzájemnou odpovědnost namísto odpovědnosti pouze za sebe, pak se raději připravme na nejhorší.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: