Starý svět umírá a rodí se nový

Každé léto (z nějakého důvodu bývá bouřlivější než zima) máme pocit, že je to čím dál horší – že jsou horší požáry, horší povodně, a také se zhoršují krize vyvolané člověkem.

A každé léto máme pravdu. Rozdíl mezi letošním nejhorším létem a předchozími nejhoršími léty je v tom, že letos si tento trend plně uvědomujeme. Uznáváme, že příští rok bude ještě horší než ten letošní. Protože když už teď vidíme, že se náš svět řítí po spirále dolů, můžeme začít mluvit o tom, co nastane, až náš svět zanikne.

Nenechte se oklamat podnikateli a lidmi, kteří se tváří, že jedou „na vysoké obrátky“. Šílenství je obranný mechanismus, který jim pomáhá ráno vstát.

Ve skutečnosti jsou naprosto nejistí. Nechápou, proč dělají to, co dělají, a jestli to, co dělají, někdo opravdu potřebuje nebo jestli to přinese nějaký smysluplný výsledek. Stejně jako se rozpadá vše, co jsme na tomto světě vybudovali, rozpadají se i nové představy a sny lidí. Postupně se všichni budou cítit úplně v koncích a ztracení.

Co dělat a jak napravit svět, v němž žijeme, budeme vědět teprve tehdy, až do svých plánů a činů začneme zahrnovat společné zájmy. Až si uvědomíme, že jsme na sobě zcela závislí a že se nám na jednom místě planety nemůže dařit skvěle, zatímco jiná část v důsledku toho trpí. Pak začneme dělat věci správně.

Vezměme si například elektromobily. Před třemi lety vyšel v časopise Wired následující článek: „Zde máme zcela moderní hádanku: co spojuje baterii ve vašem chytrém telefonu s mrtvým jakem plujícím po tibetské řece? Odpovědí je lithium – reaktivní alkalický kov, který pohání naše telefony, tablety, notebooky a elektromobily.“

Jinými slovy, dokud nebudeme myslet na kolektiv, nezměnili jsme zatím způsob myšlení a věci se budou nadále zhoršovat. Elektromobily nejsou zelené ani čisté, pokud nám na jednom místě poskytují čistý vzduch, zatímco jinde na světě otravují vodu a půdu. Ve světě, kde je vše propojeno, není žádná náprava platná, pokud nepomůže všem.

Když si začneme osvojovat více integrující způsob myšlení, uvědomíme si, že energie je nadbytek. Plynu, ropy a elektřiny bude dostatek, ale nikdo je nebude potřebovat. Lidé budou využívat jemnější formy energie a bude jich přebytek.

Dnešní problém nespočívá v tom, že by byl čehokoli nedostatek. Všeho je nadbytek. Jediné, co chybí, je promyšlenost a ohleduplnost.

Proto to, co dnes lidstvo potřebuje, není čistá energie, ale čistá srdce. Dokud se budeme chovat urážlivě a povýšenecky, dokud bude odcizení zamořovat každý kout lidské komunikace, nic se nezlepší. Pouze pokud se naučíme chovat, no prostě – lidštěji jeden k druhému, vyřešíme své problémy a vylezeme z jámy, kterou jsme vykopali sobě i celé naší planetě.

Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: