Jak se naučit být šťastný

Poznámka: Vidíme, že dnes není lidem moc dobře: trpí, tento svět je dusí. A o tom je tento dopis:
„Je tu naprostý chaos a to, co se děje se mnou, s mými příbuznými, blízkými, se světem, je hrozný sen! Ještě před rokem jsme si nedovedli představit, že to tak bude.

Drahý Michaeli Laitmane, říkáte, že všechno, co se děje, by mělo přinést radost. Naučte nás radosti, moc vás prosím!”

Odpověď: Celý problém dobrých i špatných stavů je v tom, jak je přijímáme. Jedná se o čistě subjektivní vnímání. Pokud s jistotou víme, že je tento stav dobrý, nasměrovaný k dobrému, k naší dobré budoucnosti, pak tento stav snášíme jinak.

Vidíme, že dokonce i zvíře, když léčíš psa nebo někoho jiného a musíš mu způsobit bolest, ale on chápe, že pro něj děláš něco správného, dobrého, pak to prožívá klidně.

Musíme tedy pochopit, že takto bychom se měli dívat na to, čím procházíme. Musíme se trochu pozvednout na úroveň poznání společného cíle. Díky tomu se na všechny naše změny budeme dívat jako na to, čím nutně musíme projít, abychom se naučili! Naučili rozumět Přírodě nebo Stvořiteli – ať už to chcete nazvat jakkoli, je to jedno a to samé. Příroda, která nás k tomu přivádí, nás postupně vede a učí.

Otázka: Proč to tak bolí?

Odpověď: Bolí to, protože ty s tím nesouhlasíš. Jakmile s tím začneš souhlasit, žádná bolest není, ale naopak, existuje radost.

Poznámka: Kvůli tomu musí být cíl velmi vysoký.

Odpověď: Ano, toto se snažíme lidem vysvětlit. Ti, kteří se mohou s tímto cílem ztotožnit, se vztahují k životu úplně jinak.

Poznámka: Pokud bylo cílem – jak se říkalo dříve – postavit dům, založit rodinu, tak nyní je na cestě k němu spousta překážek. Člověk chápe, že je skutečně pod tlakem.

Odpověď: Toto všechno můžeš dělat. Pouze ti připomínají, že se musíš postarat také o místo na hřbitově.

A proto, když stavíš dům, zakládáš rodinu a přivádíš na svět děti, je před tebou místo, které si také musíš pro sebe připravit. A ty vidíš zbytečnost, bezcílnost. To vše člověka zabíjí.

Stáváme se stále více rozvinutými, proto už před tím vším nemůžeme zavřít oči. Nebo zaujmout filozofický přístup, jak se s tím nějakou dobu zacházelo: „No, nic nenaděláš. Takový je život.”

Ne, dnes to tak nejde. Pokud je život takový, tak proč bych měl mít děti, na co získávat nějakou specializaci? A pak se navíc ze dne na den ukáže, že nesloužím sám sobě, ale ostatním, takovým… Nebo pro děti, které pak stejně nic nedělají… Žádná vděčnost a vůbec…

To znamená, že celá naše existence zdůrazňuje, že nám chybí smysl. Nepřítomnost smyslu je taková, že smysl prostě není v ničem, a proto nastává taková apatie.

Nastal čas si uvědomit, že v našem životě neexistuje smysl života. A kde se tedy nachází?

Smysl života – má se na mysli, že existuje příroda, celá obrovská příroda, a existuje myšlenka, která tuto přírodu ovládá, spouští ji, vytváří.

Takže tuto myšlenku, tento záměr, velký záměr přírody musíme odhalit. A potom poznáme smysl života. Protože život – to je všechno. Co znamená „všechno“? To je neživá příroda, rostlinná, živočišná, lidská. Toto všechno má nějaký smysl, který se nachází nad tím vším.

Protože smysl – on otáčí, organizuje, točí tím vším. Musíme se tedy povznést nad svůj život.

Musíme jen otevřít oči. A pochopit, proč to všechno příroda stvořila? K tomu nás také příroda žene. Toto musíme odhalit.

A záměrem je pozvednout se nad náš svět. Protože on je ve skutečnosti tím nejhorším ze světů, a to není poetické vyjádření. A pozvednout se nad něj znamená odhalit tento záměr, tuto sílu, tuto myšlenku, tento plán. A když ji pochopíme, tuto myšlenku, pak začínáme vidět obecně mimo čas, mimo prostor, mimo všechno. Potom se člověk začne cítit, že se nachází na úrovni Stvořitele.

Otázka: A co je to za myšlenku?

Odpověď: Harmonie! Absolutní harmonie všech částí stvoření! To je to, co nemáme. A proto, když na nás příroda tímto způsobem působí, tlačí nás k postižení této harmonie.

Toto musíme odhalit. Nikam neutečeme! My prostě nemůžeme sami sebe zničit, nemůžeme se toho zbavit, zapomenout. Tuto harmonii budeme muset objevit a pochopit.

Originální článek zde.
[# 279463]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: