Tu Bi-Švat – počátek člověka

Vidíme, že bez spojení s pravdou, s duchovním kořenem, se výjimečné datum v našem světě mění na dětskou oslavu. Tak se i svátek Tu Bi-Švat omezil na výsadbu stromů na zahradě nebo ve městě. Což je samozřejmě samo o sobě úžasné, ale vzdálené od jeho skutečného významu.

Vždyť Tu Bi-Švat, Nový rok stromů, je velmi důležité datum, které ve svém duchovním kořenu znamená počátek člověka. Říká se, že „člověk je jako strom v poli“.

Proto je správné v tento den sázet stromy a také je třeba se postarat o výchovu člověka, aby z něho vyrostl „strom, který přináší ovoce“. To znamená vychovávat člověka podobného Stvořiteli.

Je zajímavé, že veškerá péče o stromy musí být prováděna také na člověku. Jinak jeho strom nepřinese ovoce, nebo budou jeho plody hořké a nebudou vhodné k jídlu. Abyste se postarali o růst lidské duše jako o rostoucí strom, musíte vykonat 39 druhů práce.

Není to jen polní strom, ale plodící strom, který roste v „Rajské zahradě“, protože vytváří naši duši: napravené touhy přijímat a odevzdávat, které jsou spojeny do jednoho plodu. A to díky vzdělání a prostředí, bez kterých strom nebude dobře růst a nepřinese ovoce.

Proto je člověk přirovnáván ke stromu v poli. A není to obyčejné pole, ale pole požehnané Stvořitelem. Stvořitel žehná tomuto poli v souladu s naším úsilím v péči o strom, tj. s naším vkladem do prostředí.

Nezasahujeme do nitra samotného stromu, ale působíme na něj zvenčí. Díky vnější péči strom začíná rodit krásné, sladké plody. A vše záleží na prostředí, skupině, desítce.

Musíme se pokusit vybudovat prostředí, které se stane polem, které požehnal Stvořitel. To znamená, že vztahy mezi přáteli musí být takové, aby každý mohl sebevědomě růst ve správném, dobrém stavu, propojovat se dohromady a přinést jedno společné ovoce – jablko z Rajské zahrady, napravenou duši.

Proto svátek Tu Bi-Švat symbolizuje veškerou duchovní práci člověka v počáteční fázi. Koneckonců, strom je něco, co vyrůstá z neživé půdy. Pokud uspořádáme správné prostředí a zajistíme vhodné vnější podmínky, získáme živý výhonek, který se promění ve strom, jenž přináší ovoce vhodné k jídlu.

Z lekce k svátku „Tu Bi-Švat“ 21. 1. 2019

Originální článek zde.
[# 239906]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: