Miliardáři, smartphony, výchova

Otázka: Jak kontrolovat dítě, když je samo? Jak ho stimulovat, aby mělo zájem získat znalosti? Obvykle si berou za příklad slavné či bohaté lidi.

Například Bill Gates má tři děti a všem bylo do 14 let zakázáno používat smartphony a tablety. Poté, co si děti Gatese přece jen pořídily gadgety, objevila se v rodině pravidla a rodiče mají právo omezit čas, který jim věnují.

Dva synové zakladatele Twitteru Evana Williamse nemají „aj-pedy“ (iPods), místo toho jsou v domě stovky knih. Děti nemohou svobodně vcházet na internet a učí se pouze pomocí disků.

Jak se díváte na takové násilí na dětech?

Odpověď: Nepovažuji to za násilí, nýbrž za prvek výchovy. Jsem zastánce omezení, protože smartphony člověku vymazávají mozek.

Poznámka: Na druhou stranu jste řekl, že je současná generace generací smartphonů.

Odpověď: Záleží na tom, kvůli čemu a jak dlouho. Tráví tam veškerý čas, jsou v nich uzavřeny, jejich mozek je již součástí tohoto stroje a nijak zvlášť se nerozvíjí.

Rozumíme však přirozenosti člověka. A proto by mělo existovat obrovské omezení internetového smogu. Dítě by mělo mít přístup pouze ke speciálním omezeným částem internetu a komunikace, které jsou pro něho vhodné.

Poznámka: Poznávací a rozvíjející programy…

Odpověď: Samozřejmě. Pokud by bylo možné vytvořit něco takového a seznámit s tím děti i mladé lidi, určitě bych to udělal.

Člověk je jako zvíře, měl by být omezován, je třeba mu ukazovat: „Toto – ano, toto – ne. Toto je, podívej, takto a to tak.“ Poté, co se to všechno naučí, je možné mu postupně rozšiřovat obzor.

Dospělé lidstvo nemá dostatečně zkoordinovány činnosti, které by vedly k maximálnímu rozvoji příští generace.

Otázka: Myslíte si, že se lidstvo o tuto generaci dostatečně nezajímá?

Odpověď: Rozhodně!

Poznámka: Zajímají se pouze jednotliví rodiče…

Odpověď: A co mohou dělat?

Lidé ráno vstanou, vezmou děti z domu, dají je do školek a škol. Co se tam děje, na tom jim nezáleží. Jdou do práce. Večer, když přijdou z práce, sledují v televizi fotbal nebo něco jiného. Tou dobou již děti sedí za svými počítači. To, co dělali půl dne po škole, je nejasné. A takto probíhá celý život!

Nešťastní rodiče nemohou nic dělat. Jsou nuceni být v těchto mezích.

Otázka: Takže Bill Gates a miliardáři nejsou příkladem?

Odpověď: Ne, nejsou. Nemyslím si, že se jejich děti stanou nějak zvláštními. Stejně pobývají v takové společnosti. Kdyby byli tito miliardáři chytří, pochopili by, že musí změnit svět, aby se jejich vnoučata dostala do jiného světa. Protože když nezmění svět, nic pro své potomky neudělají.

Otázka: Takže malé skvosty, které vychovávají, stejně utonou v tomto světě?

Odpověď: Ano, samozřejmě! Budou také pracovat. Sice budou jezdit ve velkých autech, budou mít jachty, ale stejně se budou motat v tomto světě a nikam neutečou. Nebudou mít možnost z něho vybřednout.

Otázka: Takže potřebují změnit prostředí svých dětí a vnoučat?

Odpověď: Celý svět! Celý svět je jejich prostředím. A aby byli jejich potomci šťastní, je zapotřebí přetvořit svět – a musí to udělat se všemi.

Otázka: S celým světem?

Odpověď: Ano. Se všemi.

Co znamená se všemi? Rozdávat peníze? – Ne. Zařídit se nějak jinak? – Ne. Výchova! Ta především. Začít od nového člověka.

Pouze výchova! Ta změní lidstvo a poskytne jejich potomkům jiné prostředí.

Z televizního programu „Zprávy s Michaelem Laitmanem“ 2. 7. 2019

Originální článek zde.
[# 249382]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek: