Tajemství jednoty mužského a ženského počátku č. 6

Naučit se řídit egoismus

Otázka: Jak kabala navrhuje vyřešit rozpory mezi námi?

Odpověď: Jde o to, že je příroda nechce vyřešit. Naopak, chce nás postavit před takové rozpory, ze kterých se nedostaneme: buď se navzájem zničíme, nebo se pozvedneme na další úroveň nad naši přirozenost.

Příroda na nás tlačí a velmi zřetelně, systematicky, seriózně ukazuje, že již nadále nemůžeme existovat egoisticky. Egoismus nám vládne a není to v náš prospěch. Musíme s tím něco dělat – naučit se ho řídit.
Stvořitel, který nás stvořil jako egoisty a ovládá naše ego, říká: „Přišel čas, aby ptáčata, vyletěla z hnízda. Chci, abyste se stali samostatnými, pány svého života, svého osudu. Musíte začít řídit svůj egoismus. Já vám tuto příležitost dávám, vy však kvůli tomu se mnou musíte navázat spojení, protože Já jsem pozitivní spojení.“

Co znamená „převzít kontrolu“? – Učinit na egoismus zkrácení, nepracovat s ním způsobem, jakým v nás vzbuzuje touhy, nýbrž záměrně. To znamená, že od této chvíle a nadále chci postupovat směrem k tomu, abych převzal kontrolu. Aby mě neovládal Stvořitel, nýbrž já sám sebe.

Každý z nás si dokáže představit to, co znamená odtrhnout se z rodičovského domova. Přijde čas, kdy opustíme rodiče a začneme si pomalu budovat naše životy. Chce to čas: na jedné straně chceme být svobodní, ale na druhou stranu je nám dobře, když se o nás starají rodiče.

Odloučení se tak stává nepříjemné: lidé odejdou buď do jiného města, jdou na univerzitu, nebo jdou do armády, či se stane něco jiného. Ale obecně je to odloučení.

Stvořitel proto říká: „Vyrostli jste, odloučili jste se. A nyní na sobě musíte začít pracovat samostatně.“ To je již práce, která se nazývá „práce Stvořitele“, když už jsme si schopni vzít od Stvořitele obě síly, egoistickou a altruistickou, a je třeba nad sebou samými začít přebírat otěže vlády.

Co však znamená „nad sebou samými“? Předpokládám, že sedím „na kozlíku“, držím otěže a přede mnou je „kůň“ (můj egoismus) a já ho ovládám. Člověk ve mně ovládá zvíře ve mně. Bohužel v tom nejsem moc úspěšný, zapomínám na to, ani to vlastně nechci, ale nedá se nic dělat.

V zásadě nás vede Stvořitel právě k tomu. Vždyť člověk je ta idea, když se chci pozvednout nad zvíře a stát se podobným Stvořiteli.

Pokračování následuje…

Z lekce v ruském jazyce 3. 3. 2019

Originální článek zde.
[# 247233]

Předchozí díl.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed