Pochvala a ponížení

Otázka: Proč pocty ve společnosti poškozují duchovní pokrok?

Odpověď: Záleží na tom, jak je člověk vnímá. Když se koupu ve slávě a zvedám nos, pak to samozřejmě není dobré. Svede mě to ze správného směru.

Vše záleží na tom, jaký druh společnosti mě obklopuje. Jakmile mne začnou uctívat, chválit, musím se obklopit takovou společností, která „by mě fackovala přes nos.“ A pak si mohu být jistý, že si udržím správný, střízlivý postoj k tomu, co se děje.

O to se musím postarat. Říká se, že kabalisté, kteří žili před dvěma nebo třemi tisíci lety, platili speciálně za to, aby jim lidé nadávali, obviňovali je ze všech smrtelných hříchů a dovedli je do stavu „vyždímaných hadrů“. Přestože jim nebylo za co nadávat, bylo to pro ně nezbytné.

Otázka: Myslíte si, že je dobré podstoupit takové ponížení?

Odpověď: Určitě! A co ve skutečnosti znamenají naše pády? To je také ponížení. Ponížení nám dává novou úroveň.

Poznámka: V kině je to hybnou silou každého filmu. Nejnapínavější dramatická situace je, když je člověk ponižován tak, že už nad sebou ztrácí kontrolou.

Odpověď: A v duchovním je to totéž. Je to nutné. Zajímavé však je, že v duchovním to není film. V duchovním si na to nezvykneš.

Když se díváš na film, říkáš jako odborník: „Jasně, teď přijde taková a taková situace“ – a opravdu přijde, protože chápeš, co se tu děje a co se musí stát. Ale v kabale to tak není, nikdy to nevytušíš.

Otázka: Chcete říci, že v kabale není možné předvídat, co se stane?

Odpověď: Přesně tak, protože pokaždé vznikají nové touhy, které člověk v našem světě ještě nezažil. A pokaždé je prožívá tak, jako by se právě narodil a na všechno se dívá jako nezkušený mladík.

Otázka: To znamená, že po celou dobu existují nějaké zvraty, které jsi neočekával. A je to dobře?

Odpověď: Ano, dobře. To je formování tvé duše.

Poznámka: Ale zároveň říkáte, že je známo, k čemu musíme dospět.

Odpověď: Na tom nezáleží. I když to víš, stejně doopravdy prožíváš přicházející stavy. Je to jasné všem, kdo jsou na duchovní cestě.

Otázka: Pokud prastaří mudrci platili za ponížení, jak zacházet s pochvalou ve skupině? Někdy je člověk tak chválen, že až cítí, jak je to špatné pro pokrok.

Odpověď: Rozhodně. Musíme k tomu přistupovat tvůrčím způsobem. Neřekl bych, že není možné se navzájem pochválit, nebo naopak, že si musíme navzájem nadávat. Je potřeba jedno i druhé. Skupina musí pochopit, že vše, co děláme, je nezbytné, abychom se navzájem spojili co nejtěsněji, aby se na základě tlaku mezi námi projevil Stvořitel.

A Stvořitel se projevuje jak nad našimi pozitivními, tak i nad negativními vlastnostmi, touhami, záměry, spojením, které se vzájemně proplétají a vytvářejí jakousi síť. Na spojích těchto nití se vytvářejí „sinusy“ a v nich Sfirot, skrze které se projevuje Stvořitel.

Z lekce v ruském jazyce, 20. 1. 2019

Originální článek zde.
[# 245846]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: