Agrese školáků

Poznámka: Agresivita žáků a jejich rodičů překračuje všechny normy, očekávání a veškerá pravidla slušnosti. Učitelé si stěžují, že se děti staly naprosto nezvladatelnými, a současně s nimi i jejich rodiče. Pokud si dříve učitelů vážili, nyní pálí časopisy, přinášejí zbraně, o drogách již ani nemluvě.

Učitelé v Německu říkají, že se toto chování stalo možným díky přílivu přistěhovalců.

Odpověď: Nekladl bych jeden problém na druhý.

Současná škola neodpovídá ani potřebám dětí, ani dnešním rodinám, ani rodičům, ani tomu, nakolik jsou rodiče zaměstnáni v práci a jak děti tráví volný čas a život. Dnešní škola je již dávno zastaralá, přežila sama sebe. Skončila svou funkci v polovině minulého století s koncem období industrializace.

Dnes již nic z toho není nutné. Nyní se vše dělá velmi jednoduše – s pomocí počítačů, v malých skupinách lidí a všichni ostatní jsou prostě bez práce. Není proto nutné učit lidi zbytečným profesím, a pak produkovat nezaměstnanost. Vstupují do světa s diplomy, a co pak s nimi dále dělat?

Škola je experiment, který zcela přežil sám sebe. Byl založen před 150 lety a dnes již dávno „zemřel“.

Otázka: Hrozí nám v budoucnu barbarská společnost kvůli degradaci školy?

Odpověď: Pokud škola degraduje, pak to povede k barbarské společnosti. Proto musí být degradace rychle zlikvidována.

Z toho důvodu je třeba důkladně zvážit, co je dobré pro naše děti, a snažit se právě o to. Společnost je dnes schopna to udělat – máme spoustu peněz, spoustu lidí, volné ruce, um. Pokud si to budeme přát, můžeme to udělat. Protože nemáme ve skutečnosti co dělat, vymýšlíme si pro sebe různé profese, obsluhujeme se navzájem.

Musíme věnovat pozornost zejména dětem. Ale věnovat jim pozornost takovým způsobem, abychom je nenutili, nevyžadovaly po nich a neorganizovaly je, nýbrž abychom je učili to, co je pro ně dobré, a v této oblasti, v této souvislosti, v této formě, jim poskytli správný obsah. Jaký? Možná si jej sami vyberou z internetu.

Je nutné je učit povahu člověka, povahu okolního světa a způsob, jakým člověk dosahuje harmonie. Nejdůležitější profesí člověka je pochopit, jak správně působit na sebe, spolupůsobit s okolní společností i s okolním světem.

Úkolem výchovy a vzdělávání je dosažení takové míry integrace, kdy bude všechno vyvážené.

Z televizního programu „Novinky s Michaelem Laitmanem“, 7. 1. 2018

[221265]

Originální článek zde

 

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Následující příspěvek: