Neopětovaná láska

Otázka z Facebooku: Pokud někomu neustále dáváte a na oplátku od něho nedostáváte to, co chcete, je to využívání?

Odpověď: Na jedné straně je to zneužívání. A na druhou stranu je to možná i dobře.

Jestli je mi tento člověk drahý a já mu dávám lásku, i když mě hrubě zneužívá, pak moje láska může zastřešit jeho chování a stále ho budu milovat.

Poznámka: Ale je to urážlivé…

Odpověď: Možná je to urážlivé a možná ne. Můžu s tím souhlasit. Ale když svoji nelibost projevím, on ode mne přestane přijímat a já už mu nebudu moci dávat. Tudíž nebudu moci projevovat svoji lásku a budu tím trpět.

Otázka: Který člověk netrpí, když je jeho láska neopětovaná? My milujeme, ale nás – ne…

Odpověď: Ne. Řekl bych, že pravá láska nevyžaduje odpověď. To je nutné docílit.

Neopětovaná láska, nejvyšší láska, která se nazývá „ahava chaluta“, je absolutní láska tehdy, když nevyžaduješ nic na oplátku.

A jak víš, že na oplátku nic nevyžaduješ? – Pokud jako odpověď dostáváš úplný opak. Protože v bodě absolutní lásky se setkává láska s nenávisti a navzájem se doplňují.

Toto je vysoký stupeň. Člověk dosáhne normální lásky, v odezvě obdrží velké rány a pozvedá se nad nimi a stoupá více a více. To znamená, že nenávist pomáhá k dosažení ještě větší lásky, dává člověku možnost pozvednout se nad tím.

Vždyť pokud člověk skutečně plně miluje, nepociťuje odvetnou nenávist. Proto nenávist, kterou cítí, je tu pouze pro to, aby se pozvedl nad svou vlastní podstatou.

Z programu „Zprávy s Michaelem Laitmanem“. 31. 7. 2018
Originální článek zde.
[# 232420]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: