Život a smrt

Otázka z Facebooku: Vy a Vaši učitelé říkáte, že na světě není zlo a nic nesmí být zničeno. Současně existuje obecně rozšířený výrok: „Přišel tě zabít – zabij ho“. A obecně, podívejte se na tento svět, je hodně zla, které potřebuje vykořenit a okamžitě.

Odpověď: Plně s vámi souhlasím. Ale aby něco bylo zničeno, musíte na to mít velmi jasné právo, základ, reálné pochopení toho, co ničíte, jaký to bude mít vliv na svět, nejen teď a před Vámi, ale celkově a teprve potom řešit: Vaše ničení něčeho – je to náprava světa nebo ničení světa? Otázka je jen taková!

A to platí i pro zničení nějakého hmyzu, který, jak se zdá, nemá absolutně životní cestu nebo účel. Ale byl vytvořen a to znamená, že má určitou účelnost. A to může být lidstvo, hospodářství, stát a tak dále – není to důležité.

To znamená, že nejprve musíme určit, co je pravda, co je cíl světa a jeho existence, vidět spojení s tímto cílem v každém jevu, v každém neživém, rostlinném a živočišném objektu nebo s člověkem.

Je možné, že tím, že něco zničíme nebo dokonce změníme, přinášíme do světa nenapravitelné škody a utrpení: někde něco zanikne a vyvoláme vulkanické erupce, zemětřesení a tak dále, kdo ví?

Podívejte se, jak se mění klima, podívejte se, jak se vše mění. Není to kvůli našim malým, nesprávným kalkulacím ohledně světa okolo nás? Musíme vše znát. A potom můžeme rozhodnout.

V Tóře je psáno: „Toho, kdo tě přijde zabít, předstihni a zabij“. Ale to jen v případě, že tě někdo ohrožuje na životě a není jiná cesta, pak ho musíš, i když nechceš, zabít. Tady končí pacifismus a kabalisté říkají, že musíte zabít toho, kdo Vás ohrožuje. Ale to jen v případě, že jste skutečně ohroženi.

Proto je na toto téma velmi mnoho různých pravidel, zákonů a starodávných textů o tom, jak je těžké zabít nepřítele bez zbraně. Kdybychom se aspoň trochu řídili kodexem cti a laskavosti…

Otázka:Jde člověk s tímto kodexem do bitvy?

Odpověď: Nejde do boje, napravuje svět. A pokud nezbývá nic jiného než náprava tím, že zabíjí zlo, tak ho zabíjí.

Otázka: V jakém okamžiku nastane takové rozhodnutí? Je to zlomek sekundy…

Odpověď: Jinak nemáš právo zvednout ruku. Existovaly ruční boje beze zbraní.

Otázka: A nyní jsme přešli k vzdálenějším zbraním ničení, protože ego vzrostlo a přesto je těžké tuto volbu učinit?

Odpověď: Celkově nechápeme, protože se nenacházíme na úrovni řešení těchto otázek. Nevidíme svět, nevidíme celý systém vesmíru, abychom si mohli vážit význam každého hmyzu, každého člověka a každého činu. To nejsou stavy, ve kterých se lidé nacházeli před dvěma nebo třemi tisíci lety.

Vůbec nejsme na této úrovni. Musíme se na ni dostat, protože jinak svět zanikne. Země nás nesnese.

Originální článek zde.
[# 233327]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: