Údery do jednoho bodu

Otázka: Měl bych se nutit ke spojení se svými přáteli, pokud k tomu necítím touhu?

Odpověď: Samozřejmě je potřeba se nutit. Jak bychom mohli odhalit faraóna, pokud bychom neprojevili touhu se ho zbavit?

Jestliže na sebe nevyvíjím nátlak ke spojení se s ostatními, neprojevuji svou touhu vystoupit z egoismu. Ukazuje se, že mi je v Egyptě dobře – to znamená, že postupuji cestou utrpení (beito), a „neurychluji čas“ (achišena).
„Urychlit čas“ znamená vynaložit úsilí nad svým přáním – tedy proti němu. Vůbec netoužím po tom, abych se spojil s druhými, nepřeji si se anulovat, necítím potřebu Stvořitele – jenom chci pro sebe dobrý život. Avšak, otevřít duchovní svět, jak jsem si ho představoval, – je také lákavé, abych se pozvedl nad celým tímto světem a vznášel se mezi anděly.

Ale samozřejmě si stále nedovedu představit, že duchovní spočívá v sebe-anulování a spojení s ostatními. Jestliže zůstanu ve svém obvyklém „lidském“ přání – přicházím se učit, zabývám se šířením, ale nevyvíjím na sebe nátlak ke spojení s ostatními a anulování se před přáteli, pak nedělám duchovní práci. Toto není nazýváno pokrokem zásluhou „urychlení času“ (achišena).

Mohu splnit tisíc let ve skupině, každý den přicházet na lekci, šířit, krásně hovořit – ale to ještě neznamená, že postupuji v duchovním, že studuji kabalu a kráčím cestou světla (achišena).
Pouze v případě, že proti své touze na sebe vyvíjím nátlak a nutím se spojovat se skupinou, abych se alespoň v nějaké formě se všemi spojil v jednom srdci a třeba jen uměle, nějakými vnitřními myšlenkami a přáními byl společně se všemi – toto mé úsilí se nazývá „achišena“ a vnitřní práce. Ale všechno ostatní – nikoliv.

Proto existují lidé, kteří se ve skupině nacházejí roky, ale neudělali ani jediný krok vpřed. A pokud člověk začne dělat takové kroky kupředu na základě vynakládání vnitřního úsilí ke spojení s ostatními v jejich vnitřních touhách, pak velmi rychle dosáhne odchodu z Egypta. Nejdůležitější je zachytit se tohoto bodu a působit na něj.

Několik takových dobrých úderů do jednoho bodu – a vystoupíme.
Z lekce podle článku z knihy „Šamati“, 14.04.2011 (40705) Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: