Jesrusalem Post: Pilíře konzumerismu se rozpadají

Jesrusalem Post publikoval můj nový článek „Pilíře konzumerismu se rozpadají.“

Co se stane, když práce a obchody zmizí? Co si koupíme a jak to koupíme? Naštěstí nový průmysl přinese obojí, příjem i novou komoditu.

Pilíře konzumerismu se rozpadají. V několika uplynulých měsících došlo k uzavření velkých a středně velkých maloobchodních řetězců, které buď podaly bankrot nebo oznámily uzavření stovek obchodů. Pokud toto tempo bude pokračovat, na konci tohoto roku uzavře své dveře více než 8 600 maloobchodních řetězců. Pro srovnání v roce 2008, na vrcholu velké krize, bylo uzavřeno pouze 6150 obchodů.

Kromě dopadu kolapsu na samotné maloobchodníky, bude mít jejich zmizení ničivý dopad na nákupní střediska, ve kterých se nacházejí, protože jsou to všechno prodejny, které jsou hlavní oporou a přináší obchod do celého obchodního centra. V některých případech prodejci jako Macy´s a Seers (který také vlastní Kmart) zavřou své dveře ve stejném nákupním centru, což způsobí uzavření celého místa.

Pohroma přichází také na zaměstnání. Stále více a více lidí se obrací s nákupy k internetu, obchody se zavírají a lidé ztrácí svoji práci. Podle údajů ministerstva práce se v maloobchodě v březnu snížil počet pracovních míst o 30 000. To bylo přibližně stejné jako v únoru, což je nejhorší dvouměsíční ukazatel od roku 2009.

Rychlý růst elektronického obchodování může být skvělý pro online obchody jako je Amazon, ale elektronický obchod nevyžaduje tolik pracovních pozic, jako je tomu u maloobchodních řetězců. Krutý závěr je, že pokud jde o tradiční místa v maloobchodech, vidíme konec éry.

Stáváme se zbytečnými?
Nejen maloobchodní prodejny jsou ovlivněny technologií. Stroje nahrazují lidi všude. V USA jsou dva miliony profesionálních řidičů. Kde budou pracovat za 10 až 15 let, když autonomní nákladní automobily a autobusy se stanou bezpečnějšími a levnějšími, než vozidla řízená lidmi? Co budou dělat pracovníci call-center, když je v několika letech chatboti kompletně nahradí? Číšníci, uklízeči, hotelové služby, dokonce i lékaři, právníci, každý bude ovlivněn pokroky v technologii.

Komentář čtenáře, v jednom z našich novinových příběhů o trendu zachycuje podstatu našeho vyvíjejícího se světa. „Tyto příběhy na mě působí tak, že se cítím zbytečný. Kam směřuje lidstvo? Sednete si do auta, které se řídí samo a zaveze vás do práce, kterou vám ale vzal robot. Naštěstí, dostávám základní příjem od vlády. V tom případě, proč nejedu do nákupního střediska? Ano, vlastně nákupní středisko je uzavřeno, protože nakupujeme online a drony nám doručují zboží přímo k našim dveřím, takže lidé, kteří doručovali, nyní zmizeli. Ve skutečnosti, nemám žádný důvod vycházet ze dveří. Nemluvil jsem s reálným člověkem již měsíce „brzy se všichni staneme nepodstatní, nadbyteční“!

Představujeme Univerzální Základní Příjem
V posledních letech tu bylo spoustu povyku ohledně myšlenky univerzálního základního příjmu. UZP znamená, že každá osoba obdrží pevně stanovenou částku peněz, která vás udrží nad hranicí chudoby, ať už jste nebo nejste zaměstnaní. Na mnoha místech ve světě, primárně v západní Evropě a Kanadě, již probíhají pokusy s dopady a proveditelností UZP.

Myšlenka UZP získává také na síle díky hlasité podpoře od velkých vizionářů ze Silicon Valley. Elon Musk například řekl: „Bude to nutné“ a Mark Zuckerberg prohlásil: “ Měli bychom prozkoumat myšlenky univerzálního základního příjmu.“

Nová pracovní místa a odvětví Okolo Srdce
Jsem zcela a naprosto proti myšlence UZP. Pokud dáme lidem jen tak peníze, zničí to společnost a z mnohých se stane tikající bomba.Tragická událost, jenž se stala 5. června v Orlandu, kde muž, který byl nedávno propuštěn, vstoupil na své předcházející pracoviště se zbraní, zavraždil pět svých bývalých spolupracovníků a pak spáchal sebevraždu, by nás měla všechny poučit v tom, co se stane, když před sebou člověk nevidí budoucnost.

Násilí v naší společnosti narůstá a šíří se. Milióny lidí, kteří nemají co dělat a jsou bez závazků, způsobí, že mnoho z nich dospěje k beznadějnému konci a my všichni budeme trpět následky.

Podle mého názoru je nástup robotické éry velkou příležitostí pro celé lidstvo. Ve chvíli, kdy stroje převezmou naši fyzickou práci, budeme mít možnost rozvíjet to, co sloupkař Thomas Friedman v New York Times nazval „zcela nová škála pracovních míst v odvětví okolo Srdce, kolem propojení lidí s lidmi.“

Jinými slovy, lidé nebudou nezaměstnaní. Budou zaměstnaní jako inovátoři nové společnosti. Jejich práce bude rozvíjet společnost, jejíž členové jsou spojení, pečující o sebe a cítí se vzájemně odpovědní jeden za druhého.

Dnes jsou lidé obdivováni pro jejich úspěšnou kariéru. Přesto zítra budou stroje dělat vše. Soupeření o zaměstnání bude zastaralé. Nebude žádné zaměstnání, o které by se mělo soupeřit. Proto práce nových pracovníků bude představovat nové hodnoty ve společnosti, kde budou lidé soutěžit o uznání jako pracovníci pro společnost.

Pozitivní konkurence změní celkový způsob myšlení společnosti. Všichni jsme závistivé bytosti. Ale když závidíme lidem jejich schopnost podporovat společnost, namísto jejich schopnosti prosazovat sebe, my sami se stáváme pozitivními prvky ve společnosti. Tímto způsobem změní celá společnost směr z izolace k propojení.

Nákupní centra se změnila v komunitní centra
Průmysl Srdce bude „vyrábět“ společenskou soudržnost. Lidé nebudou přijímat UZP, nýbrž platy stejně tak, jak je tomu na dnešním trhu práce. Jediný rozdíl bude v produktu, který budou vyrábět.

Neexistuje žádný konec tomu, co mohou lidé dělat, pokud si přejí prospěch společnosti. Kreativita bude neomezená, čím více se zlepší technologie, tím více budou lidé schopni se zapojit do pracovních míst pro společnost a tím více se otevřou možnosti propagace společnosti.

Podmínky pro vytvoření změny již probíhají. Podle nové zprávy Credit Suisse se v následujících pěti letech uzavře 20% až 25 % národních nákupních center, neboť e-komerce pokračuje v přetahování zákazníků z maloobchodních prodejen.

Místo toho, aby se staly zónou kriminality, jak se dnes děje, mohou se jednoduše transformovat do středisek pro vzdělávání v nové práci pro společnost.

Vidím to tak, že každý, kdo se stane nezaměstnaným, nebude pobírat dávky v nezaměstnanosti, ale měl by být ihned zapsán do těchto školení a dostávat plat stejně, jako v jakékoliv jiné práci. Namísto toho, aby seděl doma a cítil se nešťastně, by měli mít lidé, kteří byli nedávno propuštěni z práce, prospěch ze státního kontingentu za jejich účast v pro–společenských školeních. Na konci tréninku, nebo dokonce v jeho průběhu, začnou své nové kariéry jako inovátoři nové společnosti.

Technologie propojení
Technologie pro podporu pro-společenských postojů v celých komunitách již existují. Kulaté stoly a Kruhy propojení jsou dvě cesty, které jsem vypracoval v mojí knize Dokončení kruhu: empiricky ověřená metoda pro nalezení míru a harmonie v životě.

V USA, západní a východní Evropě i Izraeli byly mnohokrát vyzkoušeny a měly ohromný úspěch. Při správné implementaci tyto technologie nejen vytváří atmosféru vřelosti a pospolitosti, ale také podporují pochopení toho, jak se má společnost chovat, pokud se chceme cítit bezpečně a šťastně v našich sousedstvích. S příchodem nezaměstnanosti se změna sociálního paradigmatu stane nezbytností.

Nicméně, díky online technologiím může být tento posun proveden s minimálními náklady. Navíc náklady, které budou ušetřeny vzhledem k tomu, že současný proti-společenský postoj lidí je obrácen, výrazně převáží náklady na školení, což umožní, aby byl tento obchod pro investory lukrativní.

Když se komunita sjednotí, násilí, zločiny a zneužívání návykových látek poklesne a objeví se vzájemná odpovědnost, spolupráce a vstřícnost. Tím se uvolní obrovské množství prostředků, které by jinak byly použity na policejní a sociální pracovníky, kteří se snaží zmírnit krizi. Proto i z toho nejvíce kapitalistického hlediska se pro-společenské postoje v komunitě vyplatí.

Čím dříve vlády nebo státy zavedou tyto programy pro nezaměstnané, tím větší budou jejich zisky a to z hlediska jak společenského tak i finančního a tím bude mít větší prospěch celá naše společnost.

208 290 Originální článek zde.

One Comment

  1. Naprostý souhlas pane. Děkuji Vám.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: