Falešný prorok v člověku

Tóra, Deuteronomium, 18:19 – 18:20: „Kdo by má slova, která on bude mluvit mým jménem, neposlouchal, toho já sám budu volat k odpovědnosti. Avšak prorok, který by opovážlivě mluvil mým jménem něco, co jsem mu mluvit nepřikázal, nebo který by mluvil jménem jiných bohů, takový prorok zemře.“

Vše záleží na touhách, které se v nás náhle objeví. Dokonce i během těch největších dob, kdy lidé byli v dosažení Stvořitele, mohl být člověk v jednu chvíli velkým světcem a vzápětí velkým hříšníkem. Proto je při čtení Tóry nezbytné přesně vědět, ke komu Stvořitel promlouvá. Koneckonců, všechno se děje uvnitř jedné osoby.

Tóra je napsaná pro každého individuálně a každý z nás by si ji měl vyřezat do svého srdce, to znamená na všechny své touhy.

Otázka: Proč prorok začne najednou mluvit ve jménu jiných bohů.
Odpověď: Samozřejmě, je zde rozdíl, zda záměrně či nikoliv hovoří ve jménu Stvořitele, nebo zda byl falešně obviněn a upadl. Mohlo by být, že v něm egoismus náhle explodoval a on nemůže zůstat na vysoké úrovni odevzdání, nebo se odklonil z nějakých jiných důvodů.

Je psáno, že: „…ten, který by opovážlivě mluvil mým jménem něco, co jsem mu mluvit nepřikázal..“ Je zřejmé, že pokud upadl do egoistického stavu, udělá vše, aby ospravedlnil sebe a vypadal před sebou i ostatními jako spravedlivý. Bylo mnoho takových falešných proroků.

[200869] From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 9/5/16 Originální článek zde.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: