Složitý život kabalisty

Otázka: Jak může být kabalista neustále v duchovních výškách navzdory různým problémům?

Odpověď: Budu s vámi sdílet vlastní zkušenost. Jsem velmi vytížený a snažím se udržovat vytížený po celou dobu. Vstávám brzy, někdy o půlnoci. Od 3 do 6 ráno dávám lekci kabaly a poté jdu se svou ženou na procházku, snídám a hodinu spím.

Když vstanu, procházím materiály na počítači. Pak je od 10 do 11 natáčení videa a tak to pokračuje až do večera s přestávkami a schůzkami mezi tím. Navíc musím psát články, vést můj blog a připravovat prezentace. Také mám vlastní studium Talmud Eser Sefirot od BaalHaSulama a dalších knih, někdy procházím jiné zdroje.

Každopádně sleduji komentáře k nejnovějšímu dění. Rád se čas od času dívám na pořady o přírodě. Můj rozvrh je totálně plný.

Otázka: Cítíte se někdy smutný? Pláčete někdy?

Odpověď: Jakkoliv divně vám to může znít, také jsem lidská bytost. Mám pocity, myšlenky, slabosti, úspěchy atd. Jsem spojený s mnoha lidmi napříč světem a záleží mi na osudu světa, ačkoliv to vnímám jako něco doprovodného, jako prostředek k objevování vyššího světa. Mám stejné pocity jako vy, nemyslete si, že jsem loutka. Nemůžete vidět, co se odehrává uvnitř mě. Zpočátku jsem se také zajímal o svého učitele, než jsem se mu stal blízkým a uvědomil si, co bylo skryto za vnější lhostejností a veselím.

Kabalisté zažívají velmi ostré vzestupy a sestupy, mají velmi silná období, velmi emocionální časy, období odloučení, odtržení od světa i lidí. Odhaluje se před nimi taková prázdnota vesmíru, kterou žádný běžný člověk nepociťuje. To znamená, že jsou zde momenty, kdy kabalista cítí zoufalství a stává se tak deprimovaným, jako kdybyste byli odděleni od života – pro kabalistu je toto milionkrát silnější a hlubší než pro obyčejného člověka. Nicméně má správné nástroje, které mu pomáhají poradit si s těmito stavy, přesto stále je má a cítí je.

Kabalistův egoismus je mnohem větší než u běžného člověka. Je psáno: „Ten, kdo je větší než jeho přítel, jeho touha je ještě větší“, což znamená, že čím je člověk větší, tím větší je jeho egoismus. V podstatě je kabalista velký člověk s velkými nedostatky, ale současně s tomu odpovídajícími velkými výhodami, což znamená, že má vlastně všechno.
[194800]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: