Bez úsilí nejsou výsledky

Otázka: Činí kabala jakožto věda přesné předpovědi? Například Baal HaSulam věděl, že bude světová válka, a tak se snažil přestěhovat Židy z Polska do Izraele a poté cestoval do Polska, aby podnítil sjednocení stávkujících dělníků. Věděl, že jeho mise je odsouzena k neúspěchu?

Odpověď: Toto je trochu jiný, dokonce trochu nevědecký přístup z pohledu světa. Je to proto, že kabalista bere v potaz úsilí, které investuje.

V zásadě je tomu tak, že pokud chceš dosáhnout něčeho v našem světě, musíš investovat určité úsilí.

Například aby mohlo být objeveno něco nového v přírodě, lidstvo po staletí se bilo hlavou o zeď, investovalo do toho určité úsilí. Nemůžeme si stěžovat: „K čemu to dělali? Měli něčeho okamžitě dosáhnout.“ Protože nakonec si uvědomíme, že všechna tato úsilí postupně vytvářela určitý základ, díky němuž učinil nový objev někdo další.

Tímto způsobem souhrn lidského úsilí přináší svět k novému průlomu, novému vzestupu. Stejně je tomu v duchovní práci.

A proto nemohu říct, zda Baal HaSulam věděl, že jeho snahy nepovedou k úspěchu. Viděl jsem, jak můj učitel Rabash investoval úsilí navzdory všemu, co se z mého pohledu zdálo naprosto nelogické. Ale on tak činil dál, protože člověk se nepotřebuje spoléhat pouze na svou mysl. Musel jít k dalšímu stupni.

Otázka: Znamená to, že viděl, co na nás čeká za rohem?

Odpověď: Ne, neviděl to! Ale i kdyby to viděl, nijak by to jeho úsilí nezmenšilo a dokonce, jakkoliv se to našemu obvyklému logickému přístupu zdá zbytečné, on věděl, že v každém případě je to nezbytné.

[168374]

Z TV pořadu „Kabala a věda“, 07.10.2015

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: