Pozor: Slovo může zabíjet

Otázka: Lidstvo po celá léta snilo o demokracii a svobodě projevu, hodně krve bylo prolito v boji o toto právo. Svoboda projevu – je jedním z nejvýznamnějších výdobytků moderního člověka.
Diktátorské režimy nástupem k moci v první řadě omezují svobodu projevu. Proč je pro nás tak důležitá svoboda projevu, možnost otevřeně vyjádřit své myšlenky a názory?
Odpověď: Touha po svobodě projevu pochází z egoizmu člověka, z přání prosadit, cítit svůj význam, důležitost vlastního názoru. Člověk se cítí důležitý, stojí s hrdě vztyčenou hlavou, pokud svobodně vyjádří své myšlenky. Tímto způsobem se prosazuje v tomto životě, v tomto světě.
Touha po sebevyjádření pochází z lidské sobeckosti a je typická pro každého. S rozvojem je náš egoizmus stále složitější a náročnější, a proto potřebuje větší svobodu projevu.
Před tisíci lety lidé necítili takovou potřebu. Životem v malé vesnici, lidé neměli pocit, že jim chybí svoboda projevu: o čem by v podstatě měli mluvit?
Moderní člověk velmi oceňuje svobodu projevu, ale pokud se zamyslíme: co to vlastně je? Je svoboda v tom, abych říkal všechno co chci, ale kde je jistota, že jsou mé názory správné? Jsem odpovědný za svoje slova, kterými můžu někomu uškodit?
Totéž lze říci o volbách. Zda si je člověk vědom, když hází do volební urny hlasovací lístek s názvem strany, že tímto činí budoucnost společnosti, celé zemi, a možná dokonce celého světa?
Před realizací této svobody člověk musí dostat odpovídající vzdělání, protože to na něho ukládá velkou zodpovědnost. Nejsilnější zbraní ale není jen slovo, ale i myšlenky. Naše myšlenky se točí po celém světě a sráží se mezi sebou navzájem, vytváří jedno pole myšlení, které ovlivňuje nás všechny po celém světě.
Proto, svoboda projevu, nás především zavazuje se nacházet na určitém úrovni a cítit obrovskou zodpovědnost. Svým projevem si musím být jist, že pomůže nápravě světa, a nejen prokáže pravdu z pohledu vlastního sobectví.
[#161874]
Z besedy č. 587. O novém životě, 21.06.2015

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: