Co je tam za hvězdami?

Otázka: Už jste si někdy myslel, že se budete zabývat vědou kabala? Kdy jste ten pocit poprvé dostal?

Odpověď: Myslím, že ve věku sedmi nebo osmi let jsem už věděl, že určitě přijdu na to, proč jsou potřeba hvězdy. Vždycky jsem byl fascinován obrovskou černou oblohou.
Jako chlapec, jsem šel ven na dvůr, zíral na temnou oblohu, a nechápal, kde jsem, co jsem, na co je to všechno, a proč tak záhadně blikají hvězdy.
V té době se mi zdálo, že to souvisí s astronomií. Moc rád jsem jí zabýval, dokud jsem si neuvědomil, že astronomie – je jen mechanický výpočet, a přestalo mě to zajímat.
Nevěděl jsem tehdy co je to kabala, a netušil, že v ní je možné najít odpověď o podstatě existence. A to vždycky byla moje touha. Později, za studia kabaly, jsem si uvědomil, že se mnou pohybovalo rešimo – vnitřní potřeba, touha poznat cíl stvoření. Věděl jsem, že na to nikdy nezapomenu.
Otázka: Kabala je pro všechny nebo jen pro ty, v nichž se objevilo rešimo (informační záznam), a člověk si pokládá otázku: „Co je tam za hvězdami“?
Odpověď: Myslím, že v naší době, a to díky našim úsilím, odhalíme kabalu pro každého, vždyť tato věda je ve skutečnosti velmi blízká člověku.
V lodi našeho života jsme pohaněni proudem, který nás postupně někam odnáší. Kabala pomáhá podílet se na tomto procesu, přidat k přirozenému vývoji touhy (protože touha – to je vše stvořené) svoji účast.
Pak v míře své účasti na vývoji touhy člověk začne zkoumat příčiny, původ, samotný tok, a účel, jak na to může mít vliv, kde jsou hranice jeho svobodné vůle. Kromě toho, chápe svůj původ, svůj pevný bod v tomto procesu a svůj konečný stav.
Všechno tohle lze otevřít pro sebe, povznést se nad přirozeným, nevědomým vývojem naší rozsáhlé touhy – veškeré hmoty vesmíru, v pochopení této obrovské mechaniky.
Takové odhalení podléhá pouze tím, u nichž je potřeba poznat účel existence. A pokud to člověk nemá, nemá cenu ho k tomu nutit. Bude plavat přirozeným způsobem, v souladu s rychlostí stanovené pro obecný rozvoj mechanismu vesmíru.
[# 161355]
Z TV programu "Rozhovory s Michaelem Laitmanem" 01.06.2015

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: