Záruka štěstí

Otázka: Bylo zjištěno, že sociální vazby v našich životech mají velmi silný vliv na to, nakolik šťastní se budeme cítit. Pokud budu obklopen optimisty, veselými lidmi, bude to mít vliv na mou náladu a budu se cítit šťastný.

Čím více mám přátel, tím lépe se cítím. To má dokonce pozitivní vliv na zdraví. Je jasné, že pokud máš spoustu kamarádů, můžeš se spolehnout na jejich podporu, pomoc při ucházení se o práci a určitou finanční pomoc. Proč ale společenské vztahy zaujímají takové centrální místo mezi všemi faktory, které ovlivňují štěstí?

Odpověď: To je zákon přírody. Všechny její části, počínaje nejmenšími elementárními částicemi v atomu, konče hvězdami a obrovskými nahromaděními hmoty, celý integrovaný ekologický systém, celá symbióza neživé, vegetativní a živočišné přírody žije a pohybuje se pouze v jednom směru – k dokonalejšímu a komplexnějšímu spojení.

Úroveň spojení a komunikace mezi všemi těmito částmi přírody určuje úroveň života, pocity, dojmy, sebeobranu a dokonce schopnost přežít. Čím rozvinutější je komunikace ve společnosti, tím větší je naše schopnost kompenzovat a opravit problémy v určitých systémech za pomocí druhých.

Stavíme je v podobě našeho těla, které je schopno vyrovnávat se a překonávat problémy, nemoci, viry – a to vše díky velkému počtu vztahů. Na žádné buňce těla není nic zvláštního, když ji zkoumáme samostatně.

Ale protože všechny tyto buňky jsou vzájemně spojeny mnohostrannými vzájemnými vazbami, mohou se vždy navzájem podporovat. V takovém spojení je vždy možnost pomoci problémovým částem těla uvnitř systému k překonání nemocí a obnovení rovnováhy v něm.

Tělo neustále monitoruje všechny svoje části a rozděluje zdroje podle stupně důležitosti každého z něj v míře nezbytné pro přežití. Kdyby se nám podařilo stejné vztahy realizovat v lidské společnosti, dosáhli bychom úplné rovnováhy sociální a psychologické, zdraví, vyvážené ekonomiky a harmonie v rodinách.

Chcete-li to provést, chybí jen ty správné vztahy. Vestavěné správné vazby nám pomohou vidět, jak zdokonalovat tento systém pro dosažení celkové harmonie. Takovým způsobem začnou pracovat zpětné vazby, které nám umožní zjistit, které části systému vyžadují větší rozvoj pro zlepšení našeho životního prostředí, společnosti a člověka v něm.

Z besedy č.242 o novém životě, 17.10.2013

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: