Fenomén globalizace: Sociální aspekt

Názor: Globalizace představuje postupnou přeměnu světového prostoru do jediné zóny, kde se svobodně přemisťují lidé, kapitály, zboží, informace, vznikají a rozvíjejí se subjekty sociálního rozvoje, sociální instituce, formuje se a člověk si uvědomuje těsné vzájemné spojení v rámci systému „člověk- společnost- příroda“, což vede ke konečnému formování celosvětové jednoty.

Globalizace buduje kvalitně nový stav světa. Udržuje pozornost na člověku jako na základním subjektu procesu globalizace. Dá se říct, že globalizace je postupným procesem vzájemného poznávání se lidstva a prostředí, které jej obklopuje, ve výsledku čehož se objeví jednotná sociální struktura celosvětového významu. Globalizace je přirozeným, objektivně historickým procesem integrace všeho sociálního: států, národů, komunit, kultur, hodnot, sfér společenského života, které pomáhají formování světového společenství a jednotného celosvětového systému a  unifikace společného života na různých místech. Jelikož planeta má uzavřený prostor, lidstvo se spojuje do jediné sociálně kulturní celistvosti „Holistic world“- celistvý svět.

Člověk začíná rozumět jednotnosti světového systému, rozkrývá další aspekty této jednoty a své zapojení do tohoto systému. Tehdy se začíná měnit obraz myšlení, pohled na svět, hodnoty, stanoviska, priority, chování člověka.

Není to tak dávno, kdy člověku stačilo myslet pouze na sebe a na své blízké okolí. Ale globální tendence posledních desetiletí nutí člověka pocítit odpovědnost ne pouze za „své“ v obvyklém pochopení tohoto, ale také za společný osud lidstva, celé země, nutí ho rozšířit hranice z „moje“ na úroveň celosvětového globálního významu. Ve výsledku se lidé stávají obyvateli jednoho „velkého“ domu.

Probíhá změna priorit společenského rozvoje. Pozornost se postupně přenáší na sociální sféru života společnosti, jako na jednu z dominant současné globalizace, zatímco v minulosti byly důležitější geografické, ekonomické, politické a kulturní aspekty. Globalizace formuje kvalitně nový stav společnosti, transformuje sociální struktury a formy vzájemné komunikace ve společnosti, mění role a hodnoty člověka.

Replika: Ve výsledku vidíme civilizaci jako více a více globální, integrální a vzájemně propojenou. Národy se sbližují přirozeně, ale ne z vlastní vůle. Přestávají vidět hranice a vzdálenosti. Ale vlády stojí v cestě tomuto sbližování a všelijakými způsoby brání tomuto procesu pro svou osobní egoistickou odměnu.

Postupně se stává více jasné, že právě vlády jsou to přebytečné a škodlivé v nových integrálních vztazích světového společenství.

[132421]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: