Čekání na výplatu

Dr. Michael LaitmanOtázka: Co můžeme pochopit z knih kabalistů, kde nám vypráví o duchovních úrovních?

Odpověď: Je řečeno, „není to chytrý, kdo se naučí.“ Vaše porozumění nebo váš nedostatek pochopení nemají nic společného s vaším pokrokem.

Předpokládejme, že je moudrý muž, který četl mnoho knih a sedí vedle vás. Na druhé straně, je člověk, který není příliš chytrý, ale který má velké srdce. Existují lidé, kteří nevynikají ani ve svých pocitech, ani ve své mysli, a existují tací, kteří mají spoustu obojího, ale tohle všechno nemá nic společného s naším pokrokem. Nezáleží na tom, zda jste pochopili materiál, nebo ne. Měli bychom pochopit pouze jednu věc: principy. Slyšíte je? Můžete je sami vyvolat?

Někdy je možná budete chtít slyšet, ale neuslyšíte. Pak trpělivost a vytrvalost jsou užitečné. I kdyby všichni již vstoupili do duchovna, člověk může být o deset let pozadu, vlastně „získá“ více tím, že získá hloubku vyjasnění, schopnost vidět celkový obraz. Stručně řečeno, měli bychom být trpěliví a vytrvalí. Hlavní věc je, neopustit cestu, podrobit se bez ohledu na to, co přichází shora. Je to proto, že nakonec Stvořitel určuje všechno, a přestože to nemusí být velmi jednoduché, člověk tím získá hodně.

Baal HaSulam o tom píše ve svém článku „atributu obecné skryté moudrosti“: Nevyvinutý člověk nemůže čekat na výplatu dlouhou dobu. Nemá trpělivost, jako dítě, které chce obdržet platbu nyní, a nemůže čekat ani další okamžik. Vybere si práci, za kterou je placen okamžitě, i když plat je nižší. Člověk se může naučit, jak být taxikářem a obdrží okamžitou platbu od cestujících bez zbytečného odkladu. Na druhé straně, může strávit roky studiem na hudebníka, například. Vyspělejší člověk se může omezit a vybrat pracovní místa, která budou více placená, i když platba může být mnohem později. Měli bychom vědět, že toto je měřítko pro měření moudrosti, protože závisí na tělesném rozvoji každého jednotlivce, a kdokoli, kdo může odložit výplatu, může dostat mnohem vyšší mzdu.
[100048]
Ze 4. části denní lekce kabaly 06/02/13, „Řeč pro dokončení Zoharu“

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Následující příspěvek: