Dá se změřit vnitřní úsilí?

каббалист Михаэль ЛайтманOtázka: Jaké jsou kriteria pro integrální společnost, na základě kterých bude kontrolovat svoji celistvost?

Odpověď: Kritéria jsou moc jednoduché a zjevné: pozvednutí člověka nad svým egoizmem a vnímání každého člena společnosti principem „miluj bližního jako sebe“.

Otázka: Je to nezměřitelné kritérium. Co znaměná „povzvednut“ nebo „miluj“?

Odpověď: Tyto kriteria se dají změřit, ale ne přímo. Nikdy nedokažeme změřit naše vnitřní úsilí vynaložené na překonávání vlastního egoizmu, nakolik přijímáme přání druhého a snažíme se jej naplnit vlastními prostředky.
Vším tím se člověk zatím neřídí. Nepronikáme natolik do podstaty přírody: neživé, rostlinné, živočišné, a tím více lidské, aby jsme pocítili vnitřní síly, které námi pohybují. Vždyť mluvíme o měření vnitřního světa člověka.
Jsou lidé, kteří pozvednutím nad vlastním egoizmem, začínají měřit a přesně hodnotit jak egoistická tak i altruistická přání, síly pusobící v těchto přáních, možnosti přechodu, způsoby, prostředky, které jim pomáhají vykonat všelimožné dějství uvnitř svých vlastností. Ale tohle všechno se vztahuje pouze na toho, kdo již vládne sebou a všemi těmito prostředky.
Všechno tohle může změřit pouze ten člověk, který rozkryl v sobě tento duchovní systém (nový smysl) a vnitřně se v něm svobodně pohybuje. Když byl tento systém pro něho rozkryt a všechny vlastnosti se pro něho třídí, pak jsou mu jasné vztahy. Dokáže změřit vlastní egoizmus. Chápe sílu, objem každé své vlastnosti a pocitu atd. V podstatě jich není tak hodně. Pro něho to je jako rozkrytá karta.

Z televizního pořadu „Integrální svět. Vzor integrální společnosti“, 01.07.2012

 [#89516]

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed