Dávat příteli

Dr. Michael LaitmanOtázka: Co znamená dávat příteli?

Odpověď: Dávat příteli znamená dělat to, co chce. Jsme-li přáteli a sejdeme se ve skupině, abychom dosáhli cíle, musím mu pomoci vším možným, aby toho mohl dosáhnout. 

Může postrádat životně důležité materiální věci, a pak se v prvé řadě musím postarat o toto. Jakmile se mu však jednou dostane základních životních nezbytností, měl bych mu pomoci dostat se do cíle, dosáhnout ho.  

Potřebuje mě, abych mu dal sílu, popostrčil ho, dodal mu inspiraci, a kráčel společně s ním. Tomu se říká pomoc příteli, jak je řečeno: “Každý by měl pomoci svému sousedu.” Takže mu povím, jak velký cíl je před námi, a jak jsme spolu, a jak jej společně dosáhneme. Ukáži mu, jak ho miluji, jak v něj věřím, a jak ho na této cestě potřebuji. Povzbuzuji ho, a jeho prostřednictvím dostávám sílu. 

V opačném případě nedosáhneme cíle;  sám to člověk nedokáže. Minimálním množstvím je deset lidí. 

Tomu se říká dávat přátelům. Co jiného jim chcete dát? Nemá-li přítel na chleba, pak mu dáte půlku svého. Ale vším ostatním, vyjma základních životních nezbytností, která dát můžete, je to pouze síla na této cestě, inspirace a velikost cíle. Musíte mu být skutečným psychologem; tak pracujeme jeden s druhým. 
[86528]
Ze 3. části denní lekce kabaly 26/08/2012, Studium deseti sefirot 

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Následující příspěvek: