Náprava zla: dojít do konce

Dr. Michael LaitmanČlověk musí otevřít celou poškozenou nádobu (kli) přání. Ale přichází k tomu pouze když si přeje přijít k odevzdání, k dobru. Kdo nezačal svoji duchovní práci, nemá snahu se spojit se skupinou, s nadějí dosáhnout odevzdání Stvořiteli, ten se ani nepřibližuje ke zlé přirozenosti.

A proto kabalisté říkají, že v našem světě zlá přirozenost obecně není. Naše materiální přání jsou namířené na jídlo, sex, rodinu a lidské přání je přání k penězům, slávě a znalostem. Všechno obecně je „živočišná úroveň”. Co se týče zlé přirozenosti, ta začíná víš, za podmínky, že člověk v sobě má snahu milovat, přitahuje ho jednota a vzájemná záruka. Pokud postupuje tímto směrem, ve stejné míře potom otevírá velikost zlé přirozenosti. A spolu s tím otevírá světlo, které v něm vyvolává snahu k sebenápravě.
Ve výsledku člověk více nemůže trpět zlo a od určité úrovně ho začíná obracet v dobrou přirozenost. Celkově na této cestě jsou dvě úrovně: Bina, tj. odevzdání pro odevzdání (náprava 248 přání), a Keter, tj. přijímání pro odevzdání (náprava 365 přání). Ve výsledku člověk napravuje celou zlou přirozenost.

Poprvé se zlo projevuje, když člověk dělá první snahy udělat čin odevzdání. A proto v našem světě, tj. v člověku který nepřitahuje světlo vracející ke Zdroji, abych se jeho pomocí napravil, zlá přirozenost se neotevírá. Nezáleží na tom, co cítí obyčejní lidé v tomto světě, nápravu nepotřebují – taková je jejich přirozenost. Jejich přání a vlastnosti nevadí opravdovému spojení.

A pouze v dnešní době se začína projevovat pravda. Situace je taková: v centru struktury lidstva se nachází kabalisté, a kolem něj jsme my, Bnej Baruch (BB). Všichni ostatní nesměřují k odevzdání, avšak od nás dostanou „nasvícení“ a tudíž pochopí, že existuje pouze jediná cesta – spojení.

Ten kdo se snaží vybudovat společný systém vzájemné záruky, ten právě otevírá zlou přirozenost, protikladnou sílu, egoizmus, kterému je nepříjemná tato myšlenka. Jiná cesta není. Pokud člověk neotevírá jednotu se společností, skupinou, neotevírá zlou přirozenost. Vždyť se to týka pouze roztříštění mezi námi.

A proto je to veliká věc, odhalit celou materii stvoření, celou zlou přirozenost. Může toho dosáhnout pouze ten, kdo jde dál a dál, k samotnému konci nápravy.

Z lekce „Předmluva ke knize Zohar“, 10.07.2012

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: