Kabala – budovat ne ničit

Dr. Michael Laitman

Otázka: Mnoho různých metod a skupin říká věci podobné těm, o kterých hovoří kabala. Jak se můžeme obrnit proti vlivu takových myšlenek? Existuje v tom nějaké nebezpečí a jak bychom se k nim měli postavit?

Odpověď: Vzhledem k povaze mé práce jsem měl možnost studovat různé metody a dokonce absolvovat zkoušky z těchto předmětů, když jsem pracoval na své PhD diplomové práci. Mezi kabalou a ostatními metodami je hluboká propast. Všechny ostatní metody se zabývají pouze určitým druhem morálního, světského zdokonalení člověka, nasměrovaného především na to, aby se cítil v klidu a relaxovaný.

Kabala nikoli. Kabala je orientována přímo na změnu povahy člověka. Protože svět existuje pouze uvnitř našeho subjektivního vnímání, to je to, co potřebuje napravit. To znamená, že člověk by se měl starat o jeho či její egoismus spíše, než jej ničit, a nad ním vybudovat novou povahu, nazývanou také jako vyšší svět, ve které se bude on či ona schopen cítit, v této jiné podstatě. Je to úplně jiná metoda.

Nicméně pokud studujete ostatní metody, nikdo vám neřekne, abyste to nedělali. Studujte kabalu a postupně začnete mezi ní a ostatními učeními vidět rozdíl.  

Žádná z existujících metod není založena na skutečné podstatě světa, na třech liniích, třech silách, které ovládají tento svět, na vzrůstu altruismu nad egoismus bez likvidace egoismu, ale právě jeho správným používáním v sobě, atd. To může být také pozorováno ze starých kabalistických kořenů a síly jejích zdrojů: množstvím knih a hloubkou všech vysvětlení. To, co před sebou vidíte, je skutečně enormní prostředek k nápravě celého lidstva.

Jsou lidé, kteří skutečně touží po nápravě, chtějí dosáhnout cíle bez ohledu na cokoli a jsou na to připraveni. Jsou také lidé, kteří by chtěli dosáhnout cíle, ale ne jakýmkoli způsobem. Zvažují, kolik musí zaplatit a nakolik je zapotřebí pro to pracovat. To je důvod, proč by to mnoho lidí v podstatě chtělo, ale není mnoho těch, kteří po tom opravdu touží. Niméně, každý den jich je více a více.

Doufáme, že dosáhneme konečné nápravy rychle, snadno a v našem století, za našeho času a naší generace. Dokonce i já, postarší muž, doufám, že ještě uvidím, jak celé lidstvo přímo a energicky postupuje jedním duchovním stupněm za druhým, aby dosáhlo konečné nápravy.  
[49936]
Z nedělní virtuální série lekcí 31/07/2011

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: