Porozumět Stvořiteli

Dr. Michael LaitmanOtázka:  V moudrosti kabaly hovoříte o lidském egu, o vzájemném sjednocení a o tom, že musíme dosáhnout rovnováhy s přírodou. Ale jak to vše má co dočinění se spojením s  Bohem (Elohim)?

Odpověď: V moudrosti kabaly hovoříme o přírodě. Podle Gematrie (numerických hodnot slov) „příroda“ a “Elohim” jsou stejná věc. Takže mluvíme-li o vyšší síle, přírodě, Bohu či Stvořiteli, ať už Ho chcete nazývat jakkoli, vše kolem nás je pouze projevem této síly.

Pokud mluvíme o vyšší síle, tak jaký je rozdíl nazvete-li ji: “Elohim” nebo “příroda”? Existuje vyšší síla (skutečně vyšší!), která dává život a vládne všemu, a my chceme vědět, jak se s ní spojit, jak ji odhalit a porozumět jí.

Proto, pokud opustím své já, své ego, a začnu odhalovat realitu kolem sebe, nad mým egem, je to nazýváno pochopením, poznáním, odhalením Stvořitele. To vše se pochopitelně odehrává uvnitř mě a pouze vzhledem ke mě.

Postupně uspořádám mou touhu, mou duchovní strukturu, myšleno vlastnost odevzdání a lásky k druhým: Keter, Hochma, Bina, Hesed, Gevurah, Tifferet, Netzach, Hod, Yesod, Malchut. Podle této struktury, poznám spojení mezi nimi a tak odhalím Stvořitele. 

Elohim  je také nazýván “Stvořitel” (Boreh), z hebrejských slov “přijít” (Bo) a “vidět” (Reh), protože Ho musíme “vidět”, dosáhnout stavu, ve kterém Mu porozumíme, jako bychom ho viděli z první ruky. Z tohoto důvodu nás stvořil.
[44882]
Z lekce v Římě 20/5/2011

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: