Principy globální výchovy jasné každému

Dr. Michael LaitmanCelá moudrost kabaly je pouze metoda vzdělávání. Koneckonců, člověk se musí změnit a vyrůst z „malého divocha“ žijícího v tomto světě do člověka podobného Stvořiteli. Nemůžeme ho ani vytušit – cíl tak vznešený a nám opačný, který uniká našemu vnímání.

Cestou procházíme změnami, abychom se stále více podobali Stvořiteli. Tím že přeměníme sebe, odhalíme naše nové stavy v duchovním světě, na duchovních stupních. Všechny tyto stavy jsou v podstatě kroky vzdělávání. Jsme vychováváni vyšším Světlem, které nás obklopuje, měníme se a tím procházíme vzdělávacím procesem.

Proto kabala je metoda, která umožňuje, aby se člověk vzdělával v podobnosti ke Stvořiteli. Děláme to s pomocí učitele, zdrojů a skupiny nebo prostředí. Toto vzdělávání vyžaduje rozlišování mezi dětmi a dospělými, mezi muži a ženami, nebo různými typy lidí. Musíme hledat způsob, jak pomoci všem získat správné vzdělání.

Každá osoba, která přijímá duchovní probuzení, musí napravit sebe a usnadnit obecnou nápravu všech. V podstatě, „všichni“ jsou on sám. Pokud přistupuje k dalším tímto způsobem, musí je napravit. Avšak pokud se on sám oddělí od zbytku, stává se „reformátorem“, který pouze narušuje sám sebe a ostatní.

Budeme muset tyto záležitosti vyjasnit a formulovat je lehkým a srozumitelným způsobem. V této fázi se celé lidstvo blíží k realizaci moudrosti kabaly, začíná cítit potřebu vzdělávat se na úrovni korespondence ke Stvořiteli. V opačném případě začneme cítit, kolik neštěstí naše opozice k Němu přináší.

S tímto cílem na mysli, připravujeme seznam globálních vzdělávacích principů. Klíčem k úspěchu je, že by měly být srozumitelné pro každého. My sami máme poměrně dobrou představu o tom, kde pramení. Není pro nás těžké mluvit o těchto zásadách v jazyce kabaly a v jazyce, ve kterém je Baal HaSulam prezentuje, většinou v jeho článcích. Ale jak je můžeme učinit použitelné pro každou osobu na světě? To je problém, kterému dnes čelíme. Budeme se snažit ho vyřešit.
[38255]
Z 4. Části denní lekce kabaly 16.3.2011, Principy globálního vzdělávání

 
 

 

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: